- ‹ vorige
- volgende ›
- 638 van 1,728
Degas: De Dans van de Eenzaamheid
Treffende impressie van een gevoelig schilder
We hoeven hier niet eerst een korte samenvatting van het verhaal te schrijven, het moge immers duidelijk zijn dat het album de levensloop van schilder Edgar Degas (1834-1917) wil schetsen. Het doet dat heel origineel.
Er is aanvankelijk een korte weergave van de beginjaren van een jongeman, vanuit zijn eigen standpunt, die na zijn collegejaren schilder wil worden. Hij is opgegroeid in een welstellend gezin met een vader die een grote passie heeft voor kunst en cultuur. De jonge Edgar krijgt alzo een enorme bewondering voor de bekende schilder Jean-Auguste Ingres en hij droomt ervan ook een beroemd meester te worden. Tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie wil hij vooral de technische details van het schilderen perfect leren beheersen. Hij komt in contact met Édouard Manet, ze voelen elkaar goed aan en er ontstaat een vriendschap. Het is ook de periode dat een groepje jonge kunstenaars zich wil afzetten tegen de klassiekers (neo-classicisme en romantiek) en een eigen nieuwe stroming (impressionisme) laat ontstaan. Degas ontdekt dat mensen schilderen in hun gewone omgeving, in een natuurlijke houding en zonder pose de grote vernieuwing is. Geen portretten meer.
Daarna volgt een uitgebreid relaas over zijn verdere leven, maar ditmaal vanuit het standpunt van Mary Cassatt (1844-1926), een Amerikaanse die in Parijs haar schilderscarrière verder wil uitbouwen. Zij is heel enthousiast over de schilderijen van Degas en ook hij vindt dat ze veel talent heeft. Hij introduceert haar in zijn vriendenkring van schilders die zich afzetten tegen de regels van het jaarlijkse Salon en zijn jury. Zij willen een eigen groepstentoonstelling organiseren, de Société. Er ontstaat een vriendschappelijke band tussen Degas en Cassatt, en ze wordt uitgenodigd om ook haar werken tentoon te stellen. Zowel Degas als Cassatt zijn niet getrouwd en op artistiek vlak schieten ze goed met elkaar op. Hij laat haar ook zien waar hij soms zijn inspiratie opdoet met het bekijken van de danseresjes in de Opéra. Wegens hun goede verstandhouding verwacht Cassatt op een bepaald ogenblik eigenlijk een huwelijksaanzoek van hem. Dat gebeurt echter niet en Cassatt raakt enigszins verbitterd wanneer Degas in zijn norse buien door zijn verslechterd zicht haar terechtwijst of zelfs negeert. Niemand weet wat er in deze ongehuwde man omgaat, of hij prostituees bezoekt of homo is.
Het scenario van dit album is van Salva Rubio, van opleiding kunsthistoricus. Hij heeft zich bijzonder goed gedocumenteerd over het leven van Edgar Degas. Hij doorweeft op een fijne manier de vaststaande feiten met de vermoedelijke gevoelens van de kunstenaar. Gevoelens die uiteraard nooit met enige zekerheid zijn te achterhalen, zowel in de vriendschappelijke relatie met Cassatt als ten opzichte van de vrouwen en de zo bekende danseressen.
De tekeningen en inkleuring zijn van Efa, ofte Ricard Fernandez. Ze zijn uitgevoerd in vet kleurpotlood en regelmatig op een grove papierstructuur zodat de oneffenheden de tekeningen doen lijken op schilderijtjes op doek. Heel wat bestaande schilderijen zitten verwerkt in de prenten, soms als achtergrond van een scène waarin Degas verschijnt, soms terwijl ze nog gepenseeld worden door de schilder in kwestie, ook door Cassatt.
Het album is een heel boeiende en aan te raden biografie van Edgar Degas, die je ook de kleine kantjes leert kennen van de kunstenaar. De ondertitel is treffend geformuleerd: een eenzame man gefascineerd door danseressen.
Het duo Efa en Rubio heeft eerder al een album gemaakt over een andere impressionist: Monet (Lombard 2017), maar Degas is een indringender portret geworden.
JAN GOFFIN
- ‹ vorige
- volgende ›
- 638 van 1,728