Sigrid 1: Op deze Onbekende Grond

Tekenaar(s)
Patrick Pion
Scenarist(en)
David Chauvel
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Topingrediënten

Groenland rond het jaar 1000. Een drakar vertrekt richting Markland, de Vikingkolonie op Newfoundland. Aan boord een bende geharde zeemannen onder deskundige leiding van Harvard. Voor het eerst reist ook zijn nicht Sigrid mee. De jonge Vikingvrouw is klaar voor het grote avontuur en wil maar wat graag in de voetsporen van haar vader treden. Na enkele dagen slaagt het noodlot toe. Een voor een worden de geharde zeebonken ziek. Een besmettelijke ziekte lijkt de bemanning uit te roeien. De snelheid waarmee de ziekte slachtoffers eist, lijkt zo onwerelds dat Harvard kwaad opzet vermoed. Het besef dat er iets anders aan de hand is, komt echter te laat. Met zijn laatste krachten vertrouwt Harvard Sigrid toe dat hij iets heel belangrijk aan Asgeir, een van de kolonisten van Markland, wilde bezorgen. Na zijn dood rust deze taak op de schouders van Sigrid. Alvorens ze deze taak kan volbrengen, moet ze eerst zelf zien te overleven en dat blijkt geen eenvoudige opdracht...

Dit eerste deel van Sigrid wordt doorspekt met verhaallijnen die stuk voor stuk van belang blijken voor het grote geheel. Wraak, eer, het geloof in de christelijke God versus de oude Noorse goden, de relatie van de Vikingen met de indianen op Markland, de relatie tussen de jonge Vikingvrouw en de jonge indiaan Cotheyet,... De lezer krijgt in dit eerste deel heel wat informatie te verwerken. David Chauvel (Ring Circus, Robilar, Wollodrïn) schotelt ons een origineel en avontuurlijk verhaal voor dat ons vanaf de eerste pagina bij de keel grijpt. Flashbacks worden voortdurend afgewisseld met stukken verhaal die zich in real time afspelen. De frequentie waarin overgeschakeld wordt, voelt enigszins vreemd aan. Naar onze bescheiden mening doet dit een beetje af van de spanning die echt wel sterk opgevoerd wordt naarmate het verhaal vordert. Een minpuntje dat gelukkig niets afdoet van het intrigerende verhaal in zijn totaliteit. Want laten we wel wezen, dit zit verder bijzonder sterk in elkaar.

Het tekenwerk van Patrick Pion (Assassin’s Creed Conspiration, Prophet) past prima bij het verhaal dat barstensvol actiescènes zit. Wervelend, dynamisch en voorzien van de nodige karakterkoppen. Toch wel onontbeerlijk in een Vikingstrip. Ronan Toulhoat verzorgde de cover en dat is toch ook wel een pareltje geworden.

Het tweede deel van Sigrid belooft ons alvast veel avontuur, intrige en mystiek. Topingrediënten voor het betere stripwerk!

JACKY CORNELIS

Reeks
Sigrid
Deel
1
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
thriller
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 21,95