Airborne 44 9: Black Boys

Tekenaar(s)
Philippe Jarbinet
Scenarist(en)
Philippe Jarbinet
Uitgeverij
Casterman
Verschijningsdatum

Top van de oorlogstrips

Met Black Boys begint schrijver en tekenaar Philippe Jarbinet aan zijn vijfde tweeluik van de oorlogreeks Airborne 44. De vaste schare fans weten wat ze kunnen verwachten: uitmuntende tekeningen, oog voor details en een goed opgebouwd verhaal. Ook deze keer slaagt Jarbinet in zijn missie om van Airborne 44 een ijzersterke oorlogstrip te maken. Hij neemt de tijd voor het verhaal waardoor het rustig start. Naarmate het einde van het eerste deel vordert, stijgt de spanning en komen de actierijke scènes vanzelf.

Soldaat Virgil Burdette kan niet alleen met wapens omgaan, maar is ook muzikaal onderlegd. Tijdens de bevrijding van Nice krijgt hij te maken met racisme in zijn eigen korps. De kennismaking met collega Jay Webb is weinig plezierig en later zullen ze elkaars paden opnieuw kruisen, maar dan onder andere omstandigheden. Op een originele manier speelt Luther Yepsen uit deel 1 en 2 nog een bijrol in het verhaal. Tijdens een offensief raken Virgil en zijn collega’s ingesloten en krijgen ze te maken met de wreedheid van de Duitse soldaten. Deze scènes, die zich deels in een donker bos afspelen, zijn grafisch zeer sterk in beeld gebracht.

Er zijn weinig stripverhalen met in de hoofdrol donkere soldaten, maar na Een Ster van Zwart Katoen is ook deze Airborne 44 een voltreffer. Dat er nog vele avonturen mogen volgen over deze relatief ondergewaardeerde strijdkrachten... En dat Airborne 44 na negen delen nog steeds een straffe reeks is, zegt eigenlijk al genoeg, toch?

DAI HEINEN

Reeks
Airborne 44
Deel
9
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
Deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 17,95