Blacksad 3: Rode Ziel

Tekenaar(s)
Juanjo Guarnido
Scenarist(en)
Juan Díaz Canales
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum
november 2005

Toen de dieren nog spraken...

Af en toe verschijnt er een nieuwe strip ten tonele die meteen zowel pers als publiek kan bekoren. Gaandeweg bouwt die reeks dan zo’n reputatie op dat op na verloop van tijd niemand de kwaliteiten ervan nog in twijfel durft trekken. Blacksad mogen we zeker en vast in deze categorie plaatsen. Met mondjesmaat verschijnen er nieuwe delen waardoor we sinds 2000 nog maar drie delen zagen verschijnen. Zopas werd deel 3, Rode Ziel, op het lezerspubliek losgelaten en opnieuw bevat het album alle kwaliteiten die de vorige twee zo bijzonder maakten. 

John Blacksad is nog steeds een wat marginale privédetective die zich steeds laat inlijven door ongure en onbetrouwbare types. Ditmaal komt hij door zijn vriendschap met Otto Lieber, een controversieel chemicus, terecht in de jetset en ontdekt hij dat in het Amerika van de jaren vijftig het woord communist een waar scheldwoord geworden is. Senator Gallo, een trotse en pronkerige haan die alle goeds van Amerika wil belichamen, geeft zich over aan een ware heksenjacht op alles wat niet in zijn politieke kraam past. In die typische paranoïde sfeer wordt dan een vooraanstaand medicus vermoord. Blacksad heeft alle redenen om aan te nemen dat er meer aan de hand is. 

Zowel scenarist Juan Díaz Canales als tekenaar Juanjo Guarnido voelen zich duidelijk in hun sas in de dierenwereld van Blacksad. Elk personage krijgt een dier aangemeten dat perfect bij zijn of haar karakter past en Guarnido’s uitmuntende tekentalenten maken dat we op den duur haast niet meer merken dat er enkel dieren in dit verhaal voorkomen. Vooral scenarist Díaz Canales heeft sinds deel 1 een grote vooruitgang gemaakt. Zijn verhaal dendert maar voort en de verhaallijnen draaien en keren voortdurend door mekaar, zonder de lezer in verwarring te brengen. Deel 2 kon al rekenen op de massale steun in de top 10 van 2003, Rode Ziel zal dit zeker en vast herhalen in 2005. 

MARC BASTIJNS

Reeks
Blacksad
Deel
3
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal