Terug naar overzicht

Alle Grenzen Voorbij

Tekenaar(s)
Stef Janssens
Scenarist(en)
Stef Janssens
Uitgeverij
Stef Janssens
Verschijningsdatum
oktober 2020

Ten oorlog!

Als de drie vrienden Sean, Michael en Brian op trektocht gaan in de bergen van Montana, komen ze onverwacht in serieus hondenweer terecht. Gelukkig kunnen ze tijdelijk onderdak krijgen in de blokhut van de oude ijzervreter Lewis Johnson. Deze gepensioneerde G.I. vertelt hen maar al te graag over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, van de landing in Normandië over de Slag om de Ardennen tot zijn demobilisatie.

Voor zijn afstudeerproject aan de kunstacademie van Herentals maakte de jonge Kempenaar Stef Janssens vorig jaar al het album Nooit Meer Oorlog, waarin hij de avonturen van kanonnenvlees Fons aan het IJzerfront op een pakkende manier wist te beschrijven. Met deze Alle Grenzen Voorbij, een soort van eindwerk voor de Turnhoutse Stripgidsacademie, zien we hoe hij nog gegroeid is als tekenaar én verhalenverteller, al zijn de invloeden van een Jacques Tardi nog zeer duidelijk merkbaar en vertoont de afwikkeling wel wat parallellen met de film Saving Private Ryan.

In zijn jeugdige overmoed trapt de auteur nog wel in wat typische stripvalkuilen (een teveel aan personages en een ietwat clichématige opbouw van het verhaal doen wat afbreuk aan de degelijke vertelling), maar zijn doordachte paginaopbouw en enscenering maken veel goed. Zo overstijgt hij zonder twijfel het predikaat veelbelovend en zien we hier nog heel wat groeimarge.

Stef Janssens brengt dit album in eigen beheer uit en dat verklaart de nogal hoge prijs en het feit dat je het misschien niet direct in de rekken van je favoriete stripboer zult terugvinden. In een tijd waarin we vergroeid zijn met het www mag dit echter geen beletsel zijn om dit boeiend tweeluik in huis te halen. Dit kan bijvoorbeeld via de site van de auteur zelf: https://stjart.be/.

Als de man binnen dertig jaar glunderend zijn Bronzen Adhemar in ontvangst mag nemen, zullen we in elk geval (zonder tanden, maar mét rollator) kunnen mummelen: "Ik heb die zijn gast zijn eerste strips nog gekocht!"

MARIO STABEL

Reeks
Alle Grenzen Voorbij
Pagina's
68
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal
Terug naar overzicht