De Rode Ridder 271: De Kruisvaarder

Tekenaar(s)
Fabio Bono
Scenarist(en)
Marc Legendre
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Te kort

Na het vorige avontuur met het boek van Toth wil Allis wat tijd voor zichzelf. Ze trekt er tussenuit. Johan blijft achter en neemt deel aan een toernooi. Zijn tegenstander in zwarte wapenrusting neemt het niet zo nauw met de regels en slaagt erin Johan zwaar te verwonden. Tussen leven en dood haalt Johan herinneringen op van zijn tijd als kruisvaarder. Terwijl Merlijn de zaken zeer somber inziet, wordt er op een andere manier gevochten om Johans leven te redden.

Eindelijk... We hebben er lang op moeten wachten, maar middels een droom neemt Marc Legendre ons mee naar die fascinerende tijd van Johan als ridder op kruistocht. Het verhaal, hoewel fictie, is realistisch en hard, zeer hard. In een ogenblik begrijpen we waarom Johan zo zuur is bij momenten. Je zou voor minder een post-traumatisch stresssyndroom ontwikkelen.

Jammer genoeg doen het beperkte aantal pagina’s en de keuze om afgeronde verhalen te vertellen opnieuw de reeks en zijn auteurs enorm te kort. Legendre geeft ons een glimp van wat zijn De  Rode Ridder ook zou kunnen zijn... Een hard, avontuurlijk relaas van Johans wedervaren in het Heilige land, waar velen onder ons reikhalzend naar uitkijken. Hoe mooi de leeservaring bij dit album ook is, tien à vijftien minuten leesplezier is veel te kort.

Het tekenwerk van Fabio Bono is impeccable... De actie spat (letterlijk en figuurlijk) van de pagina’s af. Daar waar Karel Biddeloo nog veel suggestief werkte, zet Bono de dingen vaak expliciet neer. Dit draagt enerzijds bij tot het drama en de harde toets die het album met zich meeneemt. Anderzijds verlegt dit langzaam maar zeker de doelgroep naar een iets volwassener publiek. Een transitie die al een tijd bezig is.

Met deze vaststelling willen we graag afsluiten. De Rode Ridder evolueert steeds meer naar een reeks voor een volwassener publiek. De vraag is of het dan ook niet echt eens tijd wordt om Legendre zijn duivels te laten ontbinden op een respectabel aantal pagina’s en te evolueren naar bijvoorbeeld twee dikke albums per jaar.

JACKY CORNELIS

Reeks
De Rode Ridder
Deel
271
Pagina's
32 (softcover) • 36 (luxes)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 6,99
LUXE MET EX LIBRIS
€ 65,00
SUPERLUXE MET EX LIBRIS
€ 100,00