Lady S. 1: Na Zdorovje, Shanjoeska!

Tekenaar(s)
Philippe Aymond
Scenarist(en)
Jean Van Hamme
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum
oktober 2004

Straks op VIJFtv?

115 scenario's in dertig jaar. Niet minder dan zeven miljoen verkochte Thorgals en nog meer XIII's. Laten we dan nog de playboy-miljardair Largo Winch niet vergeten met zes miljoen verpatste albums. Om zijn nieuwste strip Lady S. voor te stellen, werd een — naar verluidt — waanzinnige cocktailavond op de Belgische ambassade in Parijs georganiseerd. Een strip met een eerste oplage van koudweg 120.000 exemplaren. Hoeft het nog gezegd? Belgisch topscenarist Jean Van Hamme is goud waard. Nu de man de komende jaren als scenarist een punt zet achter zijn terminaal wordende geesteskinderen XIII en Thorgal, zag Dupuis zijn kans schoon. Ze vroegen de ex-Philips-manager een nieuwe serie te scheppen die eventueel ook verfilmd kon worden. Jean snuffelde in zijn lade, vond een oud scenario en Dupuis koppelde er een klassiek tekenende Philippe Aymond (ApocalypseMania) aan vast. Een spionagethriller was geboren. 

Lady S. schetst het bewogen leven van de knappe meertalige Suzan, de Nieuw-Zeelandse adoptiedochter van een Amerikaanse ambassadeur. Op een high society tuinfeest wordt ze plots aangesproken met het Etse Shanjoeska. En dan barst de bom. 

Voor zijn eerste scenario met een vrouwelijke heldin, nam Van Hamme voor het eerst zijn vrouw in vertrouwen. Susans karakter werd er alleen maar berekender, passioneler en toch pakkender door. Helaas speelt Van Hamme iets te vaak op automatische piloot (de traditionele KGB-spion, het foefje van de broer van de ‘zieke' ober), maar dat weekendfilmgevoel vergeet je al snel door de immens snedige flashbacks. OfLady S. een topper wordt, zal afhangen van het tweede deel, als de spionne in Susan wakker wordt. Potentieel heeft ze alvast genoeg.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Lady S.
Deel
1
Collectie
Spotlight
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
thriller
Extra
compleet verhaal