RIP 1: Derrick - De Dood Overleef Ik Niet

Tekenaar(s)
Julien Monier
Scenarist(en)
Gaet's
Uitgeverij
Microbe
Verschijningsdatum
november 2020

Really Interesting People

Ze zijn met zes in hun brigade. Alle zes spartelen ze om te overleven. Ze proberen hun demonen te overleven. Ze proberen hun mislukte levens te overleven. Maar ze proberen vooral te overleven met hun erbarmelijk minimumloon. Hun enigste band is hun werk. En dat is het grootste strontwerk wat je maar kan bedenken. De zes halen immers huizen leeg van mensen die in alle eenzaamheid zijn gestorven. Meestal komen ze er maar aan te pas als het lijk al volop ligt te rotten, half opgegeten is door de maden of nog erger. Niemand mist de overledenen. Niemand mist hun vaak schamele bezittingen. Dus nemen ze maar alle spullen mee om die te laten veilen. Het enige dat de brigade laat liggen, is het lijk. Dat is voor de begrafenisondernemer. Over hun schouders kijken de bazen nauwlettend toe dat er niets gestolen wordt. De verwijten, de onuitwasbare stank en het armoedig loon zijn voor hen. Derrick is een van de zes. Hij droomde ervan om als bioloog iets met insecten te doen. Vandaag ziet hij meer maden en strontvliegen dan ooit. Zijn leven is uitgedraaid op een totale mislukking. Er was niets. Er is niets. En er zal niets meer zijn. Tot de brigade op een dag het lijk van een oud dametje mag opruimen. Ze lag al vier jaar eenzaam te rotten in haar huis. Rond haar vinger hangt een peperdure ring. De verleiding is deze keer te groot. Derrick kijkt even om zich heen, kraakt de vinger af, schuift de ring af en slikt die door. Hij is rijk. Eindelijk. Dit is zijn ticket uit deze hel. Maar dan gaat het mis.

RIP is een specialleke. Scenarist Gaet's heeft vijf jaar geschaafd aan zijn scenario, en dat voel je. Hier is zwaar over nagedacht. Eerst laat hij Derrick ons rechtstreeks aanspreken, en gniffel je mee met het cynisme van de bende. Maar met de diefstal van de ring neemt de plot een bocht van 180 graden om uit te draaien op een keiharde, gitzwarte polar, Quentin Tarantino's Reservoir Dogs waardig. Ook hier is het beklijvende hoogtepunt een scène die ingeleid wordt met de songtekst van Stuck In The Middle With You (zie hieronder). Hoe verder je in RIPgezogen wordt, hoe complexer het verhaal wordt. Enkele keren denk je dat er wel heel veel toeval aan te pas komt om al die amorele bagger coherent te houden, maar wanneer je verbluft de 112 pagina's hebt gelezen, zie je plots dat de volgende delen de rijke plot zullen hervertellen, elk vanuit het standpunt van de andere teamleden. Dit concept is niet nieuw (Hard tegen Hard, Quintett, Blue Note,...), maar dit verhaal is zo rijk dat we er reikhalzend naar uitkijken.

De semi-karikaturale stijl van Julien Monier past wonderwel bij het verhaal. Net geloofwaardig genoeg om de horror en de stank te ervaren, en net grappig genoeg om toch verder te lezen. Alle focus ligt ook op de personages die in haast elk prentje centraal staan, en je zelfs durven aan te kijken. Je wordt er zowaar ongemakkelijk van.

RIP is een reeks die perfect past bij 2020. Je hebt geen flauw idee van wat je te wachten stond. Hoe figuurlijker de smerigheid en stank wordt, hoe meer je hoopt dat dit rap afgelopen is. Vrolijk word je er helemaal niet van, maar Derrick en co kruipen wel onder je vel. RIP. Really Interesting People. Sterke binnenkomer!

WOITER PORTEMAN

Reeks
RIP
Deel
1
Pagina's
112
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
humor
Extra
deel 1 van zesdelige reeks