Latah

Tekenaar(s)
Thomas Legrain
Scenarist(en)
Thomas Legrain
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

Predator in Vietnam

Arnold Schwarzenegger werd beroemd door zijn rol in de Terminator-films, maar zijn hoofdrol in Predator uit 1988 zorgde dat hij verder opschoof naar de top van de bestbetaalde filmacteurs. Daarin wordt groep soldaten in de jungle van Guatamala achtervolgd door een mysterieus wezen terwijl de groep steeds kleiner van aantal wordt. Thomas Legrain is niet alleen familie van wijlen Jijé (Jerry Spring, Tanguy en Laverdure, Roodbaard), hij is zelf ook een begenadigd tekenaar van strips als Sisco, MX-22 en The Regiment. Van zijn hand is nu het one-shot Latah dat zich afspeelt in de jungle van Vietnam tijdens de beruchte oorlog in dat mooie Aziatische land.

Een groep soldaten is op verkenning in het regenwoud en naarmate het verhaal vordert, blijkt dat het geen verzameling koorknapen is. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en de meningen in de groep zijn daarover verdeeld. Legrain kiest voor een rustige opbouw van de verhaallijn waardoor je al snel rond bladzijde 40 bent tot de eerste actie plaatsvindt. Tot dat moment is het vooral genieten van zijn grafische kunsten en de beklemmende vochtige sfeer van het Vietnamese klimaat. Onbewust is de groep soldaten het terrein van het mythische personage Latah binnengedrongen. Of het een legende, boze geest, demon of toch een nieuwe Predator is, ontdek je als lezer aan het einde van het verhaal. Maar voor de grote finale plaatsvindt, is er genoeg bloed gevloeid en soms gaat dat gepaard met delen van ingewanden.

De actiescènes zijn overtuigend in beeld gebracht en Legrain toont opnieuw aan dat het realistische genre hem goed ligt. Als scenarist levert hij puik werk af en dat maakt dat deze Vietnamstrip zich een goede aanwinst toont voor de collectie Getekend van Le Lombard. Met verhalen als Een Avontuur zonder Helden, Caatinga, Op Zoek naar Peter Pan en Western weet je dat je niet zomaar tot die collectie toetreedt.

Lof voor Legrain, want deze Latah mag zeker niet ontbreken in je verzameling van sterke one-shots. Het is wel een strip voor volwassenen die niet huiverig zijn voor de daden van de Predator uit Vietnam. Toch bevat het verhaal veel meer diepgang dan de film, maar dat is meestal met films waarin de Oostenrijkse eik een hoofdrol speelt.

DAI HEINEN

Reeks
Latah
Collectie
Getekend
Pagina's
128
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
geschiedenis
oorlog
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 27,99