1449 of 1728
Khaal - Kronieken van een Galactische Keizer 1
Power
Hoe oneindig de ruimte ook is, in gelijk welke gevangenis leef je toch maar op elkaars lip. Zo ook in E.T.H.E.R., een los in de ruimte zwevende gevangenis met criminelen die tot de vergetelheid zijn veroordeeld. Net dat redde hen van de vernietiging door een genadeloze oorlog in het galactische koninkrijk Empyreon. Aan boord bevinden zich drie rassen. Ten eerste de mensen. Voorts de Psi-Cogs, die eruitzien als een kruising tussen mensen en hagedissen en via telepathie kunnen communiceren. En tot slot de Etherianen, die dwars door muren kunnen lopen. Uiteraard staan die elkaar uit zelfbehoud of om het veroveren van elkaars gebied naar het leven... maar niet te veel want het perverse aan de gevangenis zit 'm in de activatie van de landbouwmachines die alleen in werking treden als een vertegenwoordiger van elk ras die tegelijkertijd start. De Psi-Cogs en de Etherianen hebben een verbond gesloten tegen de mensen, maar vooral tegen Khaal, de zelfverklaarde keizer die in de derde persoon over zichzelf spreekt. "Khaal staat aan het hoofd van de voedselketen" is zo'n gespierde uitspraak. Maar bij de mensen wordt zijn leiderschap in twijfel getrokken. Khaal dient zich te meten met enkele uitdagers in een arena. Dit is nog maar de voorbode van een meedogenloze oorlog en een aanval van buitenaf door een koningin die een geschikte echtgenoot zoekt. Raad eens op wie zij haar oog laat vallen?
Vergelijkingen met De Metabaronnen kunnen makkelijk gemaakt worden, maar dan enkel oppervlakkig. Familiebanden staan centraal in zowel Alejandro Jodorowsky's en Stéphane Louis' œuvre. Beide scenaristen hebben fantasie te over bij het creëren van nieuwe werelden en buitenaardse rassen, en dan is er nog de kale kop van Zondernaam en Khaal en hun nietsontziende mentaliteit. Maar anders dan deze overeenkomsten vaart Khaal - Kronieken van een Galactische Keizer rigoreus zijn eigen koers met wendingen die weten te verrasen.
Met de door Jean-Luc Istin aan hem 'opgedrongen' tekenaar Valentin Sécher heeft Louis het getroffen. De tekenstijl met duidelijke penarceringen en de dimensionale inkleuring vullen elkaar aan. Er zit power in. De 24-jarige Sécher is pas sinds 2009 actief als striptekenaar. Voor een stripdebuut kan Khaal nogal tellen! Dat merkte de jury van het Brusselse Sint-Michiels-stripfestival ook. Ze kenden hem in oktober 2011 de prijs van de toekomst toe. We zijn ervan overtuigd dat Sécher zijn plaatsje tussen de gevestigde tekenaars al aan het veroveren is.
DAVID STEENHUYSE
1449 of 1728