379 of 1728
Kinderen in het Verzet 8: Strijden of Sterven
Perfect evenwicht
Zomer 1943. Het is oogsttijd, maar er is geen feeststemming in bezet Frankrijk. De Duitse bezetters maken intens jacht op verzetsstrijders die clandestien pamfletten en kranten drukken. Ze slagen in hun actie. Tijdens een razzia vallen de Duitsers binnen in de drukkerij van Guerchin. Ze hebben beet. De verzetsstrijders worden meteen gedood. In het naburige dorp krijgt de lokale verzetsgroepering De Lynx de opdracht om een grote voorraad papier 250 kilometer verderop te vervoeren naar een andere clandestiene drukkerij. De hoopgevende informatiestroom van de geallieerden mag nooit stoppen. Wat het centrale verzet niet weet, is dat het beruchte Lynx-netwerk bestaat uit slechts drie stoutmoedige tieners die zelfs geen auto kunnen besturen.
Acht delen. We schrikken er wat van. Deze jeugdreeks telt inmiddels al acht delen en heeft nog steeds een spanningsboog om u tegen te zeggen. De opzet van deze reeks is zo juist. Enerzijds is er de hormonale spanning tussen de twee tienerjongens, François en Eusèbe, en het gevluchte Duits-Joodse meisje Lisa. Samen zijn ze sterker dan ooit. Maar elk afzonderlijk blijven het kinderen met hun angsten, onzekerheden en hun weinig doordachte adolescentenblunders die soms zware gevolgen hebben. Anderzijds is scenarist Vincent Dugomier zo slim geweest om het kleine gebaar op te zoeken. Geen zware militaire toestanden in Parijs of Marseille, maar de dagelijkse impact van de Duitse bezetting op een doorsnee Frans dorpje. Het voelt als 'Allo 'Allo!, maar dan zonder de karikaturale humor en met didactiek.
Tekenaar Benoit Ers (De Duivels van Alexia) maakt de oorlogsstress netjes verteerbaar met zijn karikaturale stijl. Maar nergens maakt hij er zich er vlug van af. De decors zijn echt af. Zijn zachte inkleuring vormt een perfect evenwicht met de soms zwaarwichtige gebeurtenissen.
Kinderen in het Verzet is een reeks die per nieuw album steeds meer zieltjes wint. Toen we deze zomer de musea aan de invasiestranden bezochten, waren strips over de Tweede Wereldoorlog er alomtegenwoordig. Maar geen enkele reeks was zo prominent aanwezig als deze Kinderen in het Verzet. In het imposante Caen Memorial stonden zelfs twee al gretig leeggeplunderde paletten van een Franstalige bundeling van deze stripreeks. Dit succes is terecht.
De jeugdreeks Kinderen in het Verzet blijft ook na acht delen de juiste toon tussen didactiek en spanning aanhouden. Klasse.
WOUTER PORTEMAN
379 of 1728