Bakelandt integraal 5

21. De Zwarte Griffioen - 22. Het Raadsel van Amsterdam - 23. De Jongens van Turnhout - 24. De Stad der Verdoemden - 25. De Ring van Napoleon

Tekenaar(s)
Hec Leemans
Scenarist(en)
Hec Leemans
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Onderste uit de kan

De integrale reeks van de West-Vlaamse brigand en stripheld Bakelandt is inmiddels toe aan zijn vijfde deel. De reeks blijkt zeer veel stripliefhebbers aan te trekken, getuige de herdrukken van de eerdere delen die vorig jaar het daglicht zagen. Hard werken loont, zullen we maar zeggen, want de redactie haalt het onderste uit de kast om de integrale delen steeds te voorzien van een interessant dossier en een degelijke achtergrond bij de verschillende verhalen. Ook het publiceren van zowel de oorspronkelijke cover als dikwijs hertekende covers voor de latere albums in kleur geven deze integralen een zekere meerwaarde.

Met De Zwarte Griffoen blijft Hec Leemans in West-Vlaanderen. De streek waar Bakelandt opereert, wordt bezocht door een pacificateur die de Crèvecœur verantwoordelijk stelt voor de onrust in de streek. De jacht op Bakelandt en zijn bende wordt dan ook uitgebreid en twee van zijn vrienden worden gearresteerd. Werk voor Ludovicus en Zita om Pier en Pé uit de handen van de Fransen te krijgen. Eens dat voor elkaar is gebracht, verkassen onze vrienden naar Amsterdam. In Het Raadsel van Amsterdam achtervolgen ze scout Jacobus Devos die op geheime missie is naar de Nederlandse hoofdstad. Wanneer ze terugkeren uit Amsterdam verzeilen onze helden bij hun doortocht door de Kempen in de Boerenkrijg. Zowel De Jongens van Turnhout als het vervolg, De Stad der Verdoemden, spelen zich af in en rond de steden Diest, Turnhout, Herentals en Lier. Deze vijfde integraal wordt afgesloten met het vijfentwintigste verhaal van de held. In De Ring van Napoleon gaan onze vrienden de strijd aan met de grote keizer zelf, waarbij Rooie Zita in vol ornaat haar beste beentje mag voorzetten.

De figuur van Napoleon is ook een van de aspecten die verder belicht worden in het dossier. Zelfs mensen met een grote geschiedkundige kennis kunnen hier misschien nog iets van opsteken. In het eerste gedeelte van het dossier staat de vriendschap van Hec Leemans met Kamagurka centraal die resulteerde in enkele opmerkelijke samenwerkingen. Je komt ook te weten in welk Bakelandt-plaatje Kamagurka een eigen personage heeft getekend.

PETER ROTTHIER

Reeks
Bakelandt
Deel
integraal 5
Pagina's
264
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
geschiedenis
humor
Extra
deel 5 van achttiendelige reeks met complete verhalen en dossier
Prijs
hardcover
€ 34,95
luxe met ex libris
€ 65,00