Terug naar overzicht

De Incal: De Avonturen van John Difool

Tekenaar(s)
Mœbius
Scenarist(en)
Alejandro Jodorowsky
Uitgeverij
Sherpa
Verschijningsdatum

Nieuwste hoogtepunt

John Difool is een wat mieterige detective, die enkel geïnteresseerd is in whisky drinken en plezier maken met enkele hoertjes. Op een dag krijgt hij 50 cublars aangeboden om een vrouw te vergezellen in de Rode Ring. Het enige detail waar hij moet op letten, is dat ze vóór twaalf uur terug thuis moet zijn. Wat een peulschil lijkt, wordt een van de grootste sf-avonturen ooit voortgebracht in de negende kunst. Iets voor twaalf uur is de vrouw immers nog steeds haar favoriete standjes aan het doornemen met Kill de hondenkop. In een ultieme poging om de vrouw toch nog tijdig thuis te krijgen, schiet John een gaatje in het oor van Kill. Die kan daar uiteraard niet om lachen. Het potje van Kill gaat helemaal overkoken als ook blijkt dat de dame, klokslag twaalf uur Assepoestergewijs in een ouwe tang verandert. John vlucht voor de hondenkop en komt per ongeluk in het bezit van een vreemd voorwerp: de incal. Die incal zal hem samen met Kill, zijn vogel Deepo, de Metabaron, Animah, Ta-nata en Solune meesleuren in een weergaloos avontuur, vol Technovaders, presidentiële klonen, emperioratrixen, zwarte eieren en als klap op de vuurpijl een planeet bevolkt door John Difool-klonen. 

Humor en spanning troef in een avontuur dat leest als — we blijven in de sfeer — een ruimteschip. Dat is heel logisch, als je ziet wie het ruimteschip bestuurt. Kapitein is de Chileen Alejandro Jodorowsky, die De Incal gebruikte als basis voor andere topreeksen als De Metabaronnen en De Technovaders. Aan de stuurknuppel zit Mœbius, het alter ego van Jean Giraud (Blueberry). Samen maakten ze zes albums van De Incal die in de loop van de decennia in diverse vormen zijn heruitgegeven, uiteindelijk ook in integrales. De recentste versie is deze opnieuw geletterde, complete editie van Sherpa op een iets groter albumformaat en in pertinent zwart-wit zodat de kunst van Mœbius pas goed tot zijn recht komt. Let er maar eens op, bij het ontbreken van de inkleuring let je gewoon beter op de tekenstijl en de details. En De Incal biedt je bovenop een weergaloos sciencefictionspektakel ontzettend veel kijkplezier om minutenlang naar te turen.

Aansluitend zit ook nog het acht pagina's tellende verhaal In het Hart van de Ongenaakbare Metabunker. Na het afronden van hun oorspronkelijke cyclus kreeg Jodorowsky in 1989 het verzoek om voor een speciale uitgave een extra kort verhaal te schrijven. Hij greep terug naar een scène uit het verhaal om in het kort de basis vast te leggen van wat de latere spin-off De Metabaronnen zou opleveren. In dit bonusverhaal, voor het eerst in het Nederlands te lezen, komt John Difool niet voor. Een met het vaderschap en tradities van zijn krijgersgeslacht worstelende Metabaron al wel. Net waar Animah op inspeelt om hem uit te dagen met een zuigeling die de machtige Metabaron nu al kan verslaan...

We kunnen deze prachtige uitgave van De Incal niet als de ultieme editie bestempelen. De Incal is namelijk een van die oerklassiekers die om de zoveel jaren wordt heruitgegeven en zo hopelijk nieuwe generatie blijft verbluffen. Over tien jaar bezingen we De Incal misschien weer opnieuw dankzij een nieuwe uitvoering, net zoals we dat in 2004, bij de kleinere integrale in kleur bij Oog & Blik, al deden of in herhaalmodus in 2010 toen Oog & Blik | De Bezige Bij De Incal heruitgaf. De superieure hardcoveruitgave van Sherpa is intussen het nieuwste hoogtepunt in het rijtje.

PETER D'HERDT / DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Incal
Pagina's
320
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
complete editie op groot formaat met extra kort verhaal
Prijs
hardcover (400 exemplaren)
€ 65,00
luxe met afwijkende cover en genummerde prent (150 exemplaren)
€ 90,00
luxe afwijkende cover, goudstempel, leporelloprent en extra prent (35 exemplaren)
€ 150,00
Terug naar overzicht