Terug naar overzicht

De Blinden

Tekenaar(s)
Maarten De Saeger
Scenarist(en)
Maarten De Saeger
Uitgeverij
Bries
Verschijningsdatum

Niets is zeker

Een groep van tien blinden maakt een wandeling door het bos onder begeleiding van een gids, Artuur. Op gehoor kunnen ze zijn voetstappen volgen. Op vraag van enkelen wordt halt gehouden om wat te rusten op een boomstam. Er ontstaat een levendig gesprek waarbij ze kennismaken met elkaar en ieder ook een en ander vertelt over zichzelf. Op een bepaald ogenblik moet Artuur zich even afzonderen en vraagt hij de groep om op hem te wachten. Ze horen niets meer. De tijd verstrijkt en Artuur blijft weg. Iedereen begint zich ongerust te maken. De ene vindt dat men Artuur moet gaan zoeken, een ander vindt dat men moet wachten en nog iemand meent dat men de terugweg moet aanvatten. Deze laatste, een doorzetter, begeeft zich alleen op pad. Ietwat verderop denkt hij Artuur te hebben gevonden die ondertussen overleden blijkt te zijn. De doorzetter keert op zijn stappen terug om dit te melden aan de groep. De meerderheid wil weten of het wel waar is, maar de plaats waar Artuur zou liggen, wordt niet meer teruggevonden. De blinden hebben geen besef van tijd, kunnen zelfs niet zien of het nog licht of al donker is en niemand weet echt wat het best is: blijven wachten en hopen op hulp, of proberen de terugweg te vinden en het risico lopen nog verder te verdwalen...

Tekenaar Maarten De Saeger voert in deze graphic novel geen zelfbedacht personage op zoals hij deed in zijn vorige albums Mijn Begrafenis en De Zwerver. Hij baseert zijn verhaal op het toneelstuk Les Aveugles (1890) van Maurice Maeterlinck, waarin een groep blinden wacht op de gids, een priester, die dood blijkt te zijn waardoor de blinden volkomen ontredderd raken. Naar verluidt werd Maeterlinck op zijn beurt geïnspireerd door het schilderij De Parabel der Blinden (1568) van Pieter Bruegel de Oude.

De tekenaar brengt kunstzinnig in beeld hoe afhankelijk je bent van anderen wanneer je niet kan zien en welke impact blindheid kan hebben op je gevoelens en je gemoedstoestand. Hoe openhartigheid spontaan ontstaat wanneer je geleid wordt door iemand die je volkomen vertrouwt, kan omslaan in twijfel, paniek en radeloosheid wanneer dit baken van vertrouwen verdwenen is. Er ontstaat onenigheid en men begint elkaar te wantrouwen. De fijne en duidelijke tekenlijnen veranderen op dat ogenblik in veeleer psychedelische afbeeldingen om de algemene radeloosheid weer te geven. Het is duidelijk dat de ogen een van onze meest essentiële zintuigen zijn. Bij elke herlezing van het album kan je nieuwe kleine kantjes van ‘de mens’ ontdekken.

Het album is prachtig uitgegeven door Bries met op de cover de titel in een passend, tastbaar reliëf.

JAN GOFFIN

Reeks
De Blinden
Gebaseerd op
het theaterstuk van Maurice Materlinck
Pagina's
76
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 23,00
Terug naar overzicht