Scurry 1-2 (voordeelpakket)

1. De Gedoemde Kolonie - 2. Het Verdronken Bos

Tekenaar(s)
Mac Smith
Scenarist(en)
Mac Smith
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Natuur versus natuur

De nabije toekomst, of het heden, maar dan na een ramp waarbij de mensen verdwenen zijn. De dierenwereld lijkt volledig gespaard. In een verlaten huis is de zoektocht van een kolonie muizen naar voedsel dagelijkse kost. Het vinden ervan is problematisch, zeker met de winter die voor de deur staat. De zoektocht moet verlegd worden, almaar verder van de nog redelijk veilige plek waar de muisjes leven, op de aanwezigheid van een paar domme, oude, lelijke katten na. Er heerst onenigheid in de kolonie. Er zijn er die naar de stad willen trekken, anderen zien eerder heil in de omringende velden en het bos om aan voedsel te raken. Tot de tweede categorie hoort Pict, de dochter van de oude en zieke muizenleider wiens leiderschap meer en meer in twijfel wordt getrokken. Pict neemt het voortouw voor een missie door het bos met de dappere verkenner Wix. En dat gaat gepaard met heel wat gevaren in de vorm van raven, slangen, wolven, haviken en andere dieren die in een muisje wel een hapklaar brokje zien.

Scurry is een rechttoe rechtaan thriller met overleven als voornaamste leidmotief. Mac Smith dompelt zijn filmisch realistische tekeningen onder in een sombere sfeer en heeft eigenlijk niet veel moeite om de spannende momenten aan elkaar te rijgen. Natuur versus natuur doet vanzelf haar werk.

We zijn ver van de dierenverhalen van Disney verwijderd. Hier zijn dieren, ofschoon ze met elkaar praten zoals mensen en zich net zo goed overgeven aan machtsspelletjes, nog gewoon dieren. Emoties accentueert Smith evenwel met expressies zoals mensen die kunnen hebben. Maar daarmee zijn we nog niet op het domein van antropomorfe dierenverhalen zoals Blacksad. Het midden tussen Disney en Blacksad vinden we terug bij strips als De Beestenburcht. Tot die familie zouden we Scurry ook willen onderbrengen. Bovenal is Scurry gewoon een keigoed, eenvoudig en rechtlijnig opgebouwd verhaal zonder complexe afleidingen.

De ontknoping van de trilogie is voor binnenkort. Ons almaar verder falende kortetermijngeheugen is Silvester dankbaar zodat we meteen kunnen aansluiten door deel 3 zo kort na het lezen van deel 1 en 2 te kunnen ondergaan. De verzorgde uitgaven in hardcover met mooie stofwikkel zijn trouwens onberispelijk. Alleen al daaraan geven we graag ons geld uit.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Scurry
Deel
1-2
Pagina's
80 (deel 1) • 128 (deel 2)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
thriller
Extra
deel 1 en 2 van trilogie
Prijs
€ 49,95