Tex Willer 12: Snakeman

Tekenaar(s)
Enrique Breccia
Scenarist(en)
Mauro Boselli
Uitgeverij
Uitgeverij HUM!
Verschijningsdatum

Halloweenwestern

Red Cloud heeft verontrustende visioenen. Hij ziet een gevecht tussen een adelaar (Tex Willer) en een slang. Maar wie is die slang? Vreemde visioenen vormen echter niet het enige probleem. In de Alta Sierra bezondigen vreemde indianenkrijgers zich aan moordlustige raids onder de lokale bevolking. Iemand heeft het duidelijk op de Navajo’s gemunt. Aan deze terreur moet een einde komen. Tex, Tijger en de andere Navajo’s trekken op naar de schuilplaats van de slang, hoog in de bergen. Onderweg slaat het noodlot echter toe. Tex dondert een afgrond in. Is dit het einde van de adelaar? En kunnen de Navajo’s de op wraak beluste Snakeman op afstand houden, laat staan verslagen?

Telkens er een nieuw kleurenalbum van Tex Willer verschijnt, wordt onze nieuwsgierigheid geprikkeld. Diverse auteursduo’s staan aan het roer van deze grote westernklassieker en telkens krijgen we weer iets compleet nieuws voor de kiezen. Mauro Boselli is zo stilaan een van de grote leveranciers van deze vertaalde kleurenverhalen. Ditmaal schotelt hij een verhaal voor dat vanaf de eerste bladzijde de nodige mystiek op de lezer loslaat. Hij zet symboliek stelselmatig om in keiharde realiteit. Deze Tex Willer is bijzonder gewelddadig en bevat expliciet geweld, blood and gore. Bestaat er eigenlijk zoiets als een Halloweenwestern? Misschien is deze Snakeman wel de gedoodverfde kandidaat.

Enrique Breccia is niet aan zijn proefstuk toe. De Argentijnse tekenaar verdiende eerder al zijn sporen met De Wachters, Golgotha en Amerikaans comicwerk. Dan doelen we toch vooral op zijn bijdrages aan Swamp Thing. Breccia stelt absoluut niet teleur. Zijn karakterkoppen zijn angstaanjagend en de Snakeman zouden we niet graag in het donker tegenkomen. Breccia zorgt ook voor de inkleuring. Daarvoor ging hij aan de slag met waterverf. Het levert sfeervolle scènes op die het mysterie en de spanning nog eens extra ondersteunen.

Tex Willer vergelijken binnen het westerngenre is moeilijk. Beter dan dit, slechter dan dat... Feit is dat een Tex Willer-verhaal (of het nu de dikke zwart-witbundels of de gekleurde verhalen betreft) ons zelden teleurstelt. De verhalen worden vaak door liefhebbers van de oude verhalen geschreven en getekend, en die liefde voor het patrimonium voel en lees je. Of hoe een klassieker de tand des tijds kan doorstaan en ook vandaag nog hoge toppen kan scheren.

JACKY CORNELIS

Reeks
Tex Willer
Deel
12
Pagina's
80
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
western
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 9,95