De Grote Veldslagen: Tanks 1: El Alamein - Van Zand en Vuur

Tekenaar(s)
Alessio Cammardella
Scenarist(en)
Thierry Lamy
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Met de neus op de feiten

Juli 1942. Na de zware nederlaag bij Tobroek rest de Britse troepen geen andere optie dan terug te trekken richting Egypte. In alle haast wordt een verdedigingslinie opgetrokken die moet voorkomen dat generaal Erwin Rommel, oftewel De Woestijnvos, en zijn Italiaanse bondgenoten Egypte onder de voet lopen. Nabij El Alamein worden de messen geslepen en de tankonderdelen geolied. Deze slag kan het verloop van de Tweede Wereldoorlog een definitieve wending geven. Luitenant Campbell en zijn tankcrew bevinden zich in de speerpunt van de Britse troepen. Hun trouwe maar inmiddels verouderde Crusader-tank, Little John genaamd, krijgt het stevig te verduren. Campbells moed en menselijkheid staan in schril contrast met die van zijn superieur, kapitein Fryer. Een dispuut tussen beide heren zorgt ervoor dat Fryer er alles aan doet om Little John en zijn bemanning steeds in de voorhoede van zijn vaak roekeloze aanvalsmissies te plaatsen. Het gevaar komt nu van alle kanten...

In deze nieuwe conceptreeks van uitgeverij Daedalus wordt telkens een veldslag belicht waarin tanks een belangrijke rol gespeeld hebben. Centraal in dit album staat de lichte Britse Crusader-tank. Op papier een zeer middelmatige tank en tegen de slag van El Alamein al volledig achterhaald. Scenarist Thierry Lamy (Promise, Vliegende Azen) toont de lezer dat er een band kan ontstaan tussen mens en machine in oorlogstijden. Ervaren tankbemanningen, tactische manœuvres, moed en kleine verbeteringen kunnen het verschil maken. Het verhaal zelf had een droge weergave van de tankslag kunnen zijn, maar een kort, doordacht wraakgegeven tilt het geheel tot een intrigerend en spannend oorlogsverhaal. Het testosteron tiert weelderig en de hoofdpersonages worden voortdurend met hun neus op de feiten geduwd. De oorlog heeft hen getekend, elk op hun manier. Aan hen om het laatste beetje menselijkheid vast te houden. Aan psychologische diepgang alvast geen gebrek.

Het tekenwerk van Alessio Cammardella (Zij Schreven Geschiedenis; Churchill) is degelijk en heeft zeer zeker een realistisch karakter. Toch missen we hier en daar wat finesse, zeker in vergelijking met de prachtige cover van Elia Bonetti.

Enkele pagina’s achtergrondinformatie over El Alamein en een technische fiche van de Crusader-tank maken het geheel af. We zijn en passant ook weer een stukje slimmer geworden en dat is nooit een slechte zaak!

In mei schotelt Daedalus alvast het tweede deel voor, waarin een ander auteursduo ons mee zal nemen naar het Ardennenoffensief. Laat maar komen!

JACKY CORNELIS

Reeks
De Grote Veldslagen: Tanks
Deel
1
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
oorlog
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 19,95