Terug naar overzicht

The Mighty Millborough: Verhalen van een Man met Smaak

Tekenaar(s)
Christoph Mueller
Scenarist(en)
Christoph Mueller
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum

Melancholisch blijspel

Handig zo'n achterflap, waarop een hoofdpersonage in detail wordt beschreven. En toch krijg je geen vat op de excentrieke vrijgezel Millborough die in een Amerikaans stadje (non-)avonturen beleeft tijdens het interbellum. In een eerste gedeelte zien we hem worstelen met de fles, zijn obsessie voor blote borsten uiten, de versiertoer opgaan maar van een kale reis terugkeren en ruzie maken met z'n liefdesrivaal Sniggleston. In een tweede gedeelte ontvangt hij een pakje dat hij niet durft te openen. Hij stelt het uitpakken uit, gaat ermee de hort op en rijdt uit de bocht met zijn wagen. Aan zijn redder van dienst vertrouwt hij toe dat hij heeft besloten om het pakket ongeopend op te blazen. In een derde gedeelte speelt hij met tinnen soldaatjes een veldslag uit de Amerikaanse Burgeroorlog na. Voor, tussen en na die hoofdstukjes last de Duitse debuterende stripmaker Christoph Mueller losse scènes of gags in die weinig steek houden.

The Mighty Millborough moet je vooral lezen als een onsamenhangend stijlexperiment over een eigenaardig figuur, een melancholisch blijspel met grafische hoogstandjes en toffe bladschikkingen op horizontaal formaat. Een aantal pagina's biedt zichten vanuit de lucht, alsof je vanop een torentje kijkt naar een miniatuurwereldje waarin Millborough en al even vreemde nevenpersonages rondhangen en klooien.

Chris Ware en Robert Crumb zijn fans. Voor ons is het net wat te hoogdravend en doelloos. Visueel voelden we ons wel getrakteerd. En toen we ons verdiepten in wie de auteur was (bezoek hier zijn mooie website), raakten we geïntrigeerd door Mueller, een man met smaak... De liefhebber van Americana dweept met blues en country en illustreerde talloze affiches voor muzikanten in die genres. De grafisch ontwerper en illustrator leverde ook het design voor een reeks sigarendoosgitaren voor een Canadese gitaarbouwer. The Mighty Millbourogh is evenwel zijn eerste stripalbum nadat hij al korte verhalen heeft gepubliceerd in uiteenlopende, internationale publicaties.

Mueller, die zijn eerste zeven levensjaren in Nederland woonde, zit prima onder dak bij Concerto Books van Hansje Joustra. Deze uitgever is altijd in voor onderscheidende grafiek, fraai uitgevoerde albums met dat extraatje meer en een portie eigenwijsheid om uit te geven wat niet binnen verwachtingen van alleman ligt. Verhalen van een Man met Smaak dankzij een man met lef. Het verruimt onze eigen blik, ook al zien we het niet altijd.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
The Mighty Millborough
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,99
Terug naar overzicht