Terug naar overzicht

Michel Vaillant seizoen 2 9: Duels

Tekenaar(s)
Benjamin Benéteau
Vincent Dutreuil
Scenarist(en)
Denis Lapière
Philippe Graton
Uitgeverij
Graton
Verschijningsdatum
december 2020

Meedansen of actie met voetnoten?

Door een slecht overzicht van de hoofdredacteur schreven twee medewerkers een bespreking van het jongste album van Michel Vaillant. Uiteraard moesten beide heren het niet in een duel opnemen om een van de besprekingen te publiceren. We bieden hun visies op Duels gewoon allebei aan.

 

Bespreking van Johan Decloedt:

Voor ons ligt alweer het negende album sinds de re-start van de reeks Michel Vaillant. We kunnen ons zo de brainstormsessie ten huize scenarist Denis Lapière voorstellen: 

"Het wordt tijd dat we de rechtszaak met Slate stopzetten en de Vaillants terug uit hun dal laten kruipen. Ook Michel moet zich nu eindelijk over het ongeval van zijn broer heen zetten en Henri moet dringend plaats ruimen voor een andere, bij voorkeur vrouwelijke CEO."

Iedereen knikt instemmend. "En we zullen de trouwe lezers belonen met gastoptredens van Gabrièle Spangenberg, Yves Douléac en Steve Warson. En als klap op de vuurpijl verwennen we onze autofreaks met een gloednieuw WRC Vaillante-model."

Schuchter handgeklap. "En om de moeilijke formule van een rallyseizoen leesbaar te houden, zorgen we voor een regelmatige afwisseling tussen de gemotoriseerde actie en het privéleven. De strijd met echte rally-iconen zoals Sébastien Ogier en Thierry Neuville zal zorgen voor een nog realistischere beleving. Maar de echte strijd zal natuurlijk deze zijn tussen Michel (de oude glorie) en Daniel Farid (het aanstormend Instagramtalent).

Lichte juichkreten en de polonaise wordt ingezet. Dansen we mee? Ondanks een aangeboren gebrek voor ritme willen we wel een schuchtere dansbeweging maken. Beetje voorspelbaar, beetje klef nu en dan, maar de kwaliteit van de tekeningen van Benjamin Benéteau en Vincent Dutreuil, die hun uiterste best doen om de verschillende rallywagens vanuit alle hoeken weer te geven, kunnen we smaken. Het is toch nog altijd een auto-strip en ze beheersen dit perfect. Bekijk maar even de crash op pagina 36. Schitterend in beeld gebracht. En wat is de Cervin (aka Matterhorn) met zijn angstaanjagende spoiler een heerlijke machine. Nu nog een cameo van Julie Wood in een volgend verhaal en we zijn helemaal tevreden.

Bespreking van Peter Rotthier:

Nadat met 13 Dagen het concept van het vervolgverhaal in de prullenbak werd gegooid, pakte dit album van een nieuwe cyclus uit met een ouderwets verhaal waarin het autoracen centraal staat. De nieuwe lichting die verantwoordelijk is voor de heropleving van de bekendste Franse autoracer gaat in Duels op hetzelfde elan verder. Deze keer nemen de auteurs ons mee naar het wereldje van de WRC Rally en gaat team Vaillant de strijd aan met de rallyhelden van 2020: Sébastien Ogier, Ott Tänak, Thierry Neuville, Elfyn Evans en nog enkel andere racers maken dan ook hun opwachting in dit album.

Net zoals 13 Dagen is Duels een album geworden waarin vooral het racegebeuren centraal staat. Michel begint samen met Gabrièle aan het seizoen, terwijl de tweede Vaillant-wagen bestuurd wordt door de jonge snaak Daniel Farid. Farid heeft heel veel ambitie en gaat dan ook de strijd aan met Michel. Het tweetal vecht dus niet alleen om de WRC-titel in het team te houden, maar zoekt ook het persoonlijk succes op. Toch blijft de focus vooral gericht op de wedstrijden zelf en is de rivaliteit tussen het duo eerder een invulling van het verhaal. De aandacht gaat net als in 13 Dagen vooral naar het uitwerken van de auto's in volle actie. Dat is duidelijk het sterke punt van de heren die tegenwoordig de avonturen van Michel Vaillant creëren. Al het tekenwerk dat rechtstreeks met het racen te maken, is uitmuntend, maar wanneer de personages op het voorplan komen, krijg je toch het gevoel dat het niet altijd helemaal klopt. Neem nu de held zelf. Het ene moment zie je een iets oudere autoracer, terwijl hij enkele pagina's verder plots twintig jaar jonger lijkt te zijn.

De auteurs trachten wel nog links en rechts iets toe te voegen dat zich niet op de circuits afspeelt, maar ook dat lijkt ons eerder een voetnoot bij het verhaal. Hoewel de aankondiging van de peetvader van de Vaillant-autofabrieken aan het eind van dit album misschien wel de aanzet geeft om het bij album 10 opnieuw over een andere boeg te gooien.

JOHAN DE CLOEDT / PETER ROTTHIER

Reeks
Michel Vaillant
Deel
seizoen 2 9
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
Terug naar overzicht