- ‹ vorige
- volgende ›
- 984 van 1,728
Jong Verzet 4: De Schaduwvechters
Mangastijltje
Wanneer we het vierde deel van Jong Verzet openen en de tekeningen bekijken, doet het ons denken aan een manga. De tekeningen en de lijnen lijken hier sterk op. We zien geen kaderlijnen, wat vaak gangbaar is in graphic novels. Wellicht dat tekenaar Nicolas Otérorekening houdt met de tegenwoordige jeugd die meer naar manga nijgt dan naar superheldencomics en hun iets wil bijbrengen over onze geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog.
In het verhaal gaan we terug naar 1941 waarbij vier kinderen in bezet gebied hun steentje bijdragen aan het verzet. Op de avond van de verjaardag van een Joodse jongen, die Gaston heet, wordt Jacques bij de groep verwelkomd. Hij zoekt een verblijfplaats totdat hij een andere plek kan vinden. Er gaan geruchten over deportatie en wantrouwen in het dorp. Er zijn nieuwe scholieren bijgekomen in de klas van onze vrienden, waaronder Claudine. Zij legt het aan met Gaston. Door Gaston, Elise, Doc en Bouboule zullen slimmigheden verzonnen moeten worden om Jacques tijdelijk te laten onderduiken en ze proberen om leden van hun families te redden die al eerder werden gearresteerd. Kortom, een verhaal vooral gericht op jeugdige lezers.
Scenarist Franck Dumanche kennen we eigenlijk alleen maar van deze reeks en we hebben daardoor geen vergelijkingsmateriaal met andere reeksen. Het verhaal is, net als de eerste drie delen, vlot geschreven en goed te volgen. Echter, de karakters van de personen hadden best wat meer uitgediept mogen worden. De dialogen tussen de personages is niet voldoende om ze goed te leren kennen. Dat dachten we al bij deel 1 vanwege het inleidende verhaal, waarbij alles nog even moest wennen. Maar nu we drie delen verder zijn, is er nog niet zoveel veranderd.
Otéro kennen we daarentegen van de reeksen AmeriKKKa en de Uchronie[s]-cyclus New Moscow. Ook al zien we een beetje dezelfde versimpelde tekenstijl terug, we zien ook dat bij het lezen van de andere strips dat Otéro meer in zijn mars heeft.
Al met al is dit verhaal een aanrader voor vooral de meer jeugdige lezer. Al is het maar om nader kennis te maken met de Tweede Wereldoorlog die we anno 2020 alweer vijfenzeventig jaar achter ons kunnen laten.
KEES VERHULST
- ‹ vorige
- volgende ›
- 984 van 1,728