Akira 1

Tekenaar(s)
Katsuhiro Otomo
Scenarist(en)
Katsuhiro Otomo
Uitgeverij
Glénat
Verschijningsdatum
november 2002

Mangaklassieker eindelijk vertaald

Wij durven de Japanners opnieuw onder ogen komen. Een van de grootste mangaklassiekers is eindelijk in het Nederlands vertaald. Met Akira speelt Glénat in op de groeiende belangstelling voor manga’s. De uitgeverij dichtte al een enorm gat in onze cultuur door DragonBall op ons los te laten. En het moet gezegd, nu Akira er nog bijkomt, tocht het al heel wat minder. 

Het verhaal speelt zich af in 2019. De Derde Wereldoorlog ligt al een aantal jaren achter de rug, maar neo-Tokio blijft niet van geweld gespaard. Iedereen is op de hoede voor de militaire machthebbers. Iets waar de vele motorbendes weinig van aantrekken. Wij hebben het uiteraard niet over doetjes als WimJean en Michiel. Neen, de bendeleden zijn cynische jongeren die zich schromelijk vervelen. Dag en nacht scheuren ze door de straten en zorgen zo voor een onveiligheidsgevoel om u tegen te zeggen. Wanneer Tetsuo, lid van de bende van Kaneda, ten val komt, gebeuren er vreemde dingen met hem. Hij beschikt opeens over telekinetische krachten. Tetsuo keert zich tegen Kaneda, maar wordt op zijn beurt op de huid gezeten door de militairen. Kaneda wil er het fijne van weten en ontdekt waar de regering in het geniep mee bezig is: het Akira-project. 

Wat Katsuhiro Otomo met Akira uithaalt is eigenlijk wel straf. Volgens de goede oude mangatraditie neemt hij flink de tijd om ons zijn boeiende en grensverleggende verhaal te vertellen (alle zes delen samen tellen meer dan 2000 bladzijden). Toch is het een supersnelle strip, niet in het minst door de vele actiescènes die over meerdere bladzijden worden uitgesmeerd. Akira is dan ook een aanrader voor wie van actiestrips houdt. En nu maar hopen dat er nog meer manga’s in ons taalgebied verschijnen. 

JEROEN FRANÇOIS

Reeks
Akira
Deel
1
Pagina's
359
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
manga
sciencefiction
Extra
Deel 1 van zesdelige reeks