Bestemming: Canada

Tekenaar(s)
Aimée de Jongh
Anne Stalinski
Emma Ringelding
Erik de Graaf
Erik Kriek
Floor de Goede
Hanco Kolk
Jordi Peeters
Mei-Li Nieuwland
Paul Teng
Uitgeverij
Scratch Books
Verschijningsdatum

Levensverhalen van emigranten

Nederland kende de kolonisatie van Indonesië tot de onafhankelijkheid van 1945, maar ons buurland heeft vooral een grote vlucht gekend van landgenoten naar Canada. Dat gebeurde in verschillende golven. Er was een golf landverhuizers tussen 1920 en 1929 wegens een expliciete vraag naar arbeidskrachten voor de bouw en de industrie in Canada. En daarna nog eens tussen 1947 en 1960 wegens de woningnood en de slechte economische situatie in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Ook België heeft het fenomeen van emigranten of landverhuizers gekend, maar in mindere mate. Naar verluidt emigreerden tussen 1871 en 1930 met de Red Star Line ongeveer 137.000 Belgen naar de Verenigde Staten en naar Canada. Daarnaast verbleven er tot de onafhankelijkheid van Congo in 1960 ongeveer 85.000 Belgische kolonialen in Belgisch-Congo. Momenteel vertoeven echter meer dan één miljoen mensen van Nederlandse afkomst in Canada.

Dit album bundelt tien waargebeurde levensverhalen van Nederlanders die de overtocht maakten naar Canada, soms als kind, soms als jongvolwassene, man of vrouw. Telkens met het idee van daar meer werkzekerheid en een betere toekomst te vinden. Het zijn tien verhalen van ongeveer elk tien pagina’s waarin de levensloop van Nederlanders of families mooi in beeld gebracht zijn door tien bekende Nederlandse tekenaars. Ze hebben daarvoor uitgebreid contact gehad met de in Canada wonende landgenoten om hun wedervaren te horen. De typische stijl van de tekenaars, zoals Hanco Kolk, Aimée de Jongh, Erik de Graaf, Paul Teng, Erik Kriek en anderen, is herkenbaar in elk verhaal.

Het ene verhaal is  dynamischer opgevat of bevat meer dialogen dan het andere, dat veeleer een feitelijke weergave geeft en beschouwingen over de verschillende levensfasen. Alle creëren echter de juiste sfeer en tonen hoe moeilijk de beslissing was om het geboorteland te verlaten en de overtocht te wagen. Het album geeft daarnaast een historische tijdlijn van de verschillende golven landverhuizers en in fine ook een uitgebreide uitleg over de toestand in naoorlogs Nederland met foto’s van de gebruikte oceaanstomers en sfeerbeelden van de reizigers.

Het is boeiend de verschillende tekenstijlen naast elkaar te zien en het geheel is een interessante weergave van een stukje geschiedenis van onze noorderburen.

JAN GOFFIN

Reeks
Bestemming: Canada
Pagina's
136
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
complete verhalen met dossier
Prijs
€ 27,00