Zij Schreven Geschiedenis 14: Lincoln

Tekenaar(s)
Roberto Meli
Scenarist(en)
Fred Duval
Farid Ameur
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Laagdrempelig

18 november 1863. Abraham Lincoln is met enkele hoge functionarissen uit zijn administratie op weg naar Gettysburg, waar de gesneuvelden van de gelijknamige slag herdacht zullen worden en waar hij zijn befaamde rede van Gettysburg zal houden. Terwijl hij nadenkt over de woorden die hij wil gebruiken, flitst zijn leven aan hem voorbij. Hij mijmert over zijn jeugd, het verlies van zijn moeder, de slechte relatie met zijn vader. De confrontatie met slavernij in het zuiden en de complexe politieke situatie die daarmee gepaard gaat... Hoewel Lincoln een man van compromissen is, noopt de realiteit hem tot harde actie. Enkele Zuidelijke staten scheiden zich af van de Unie en stichten hun eigen natie, de Geconfedereerde Staten van Amerika. Lincoln zal koste wat het kost de Unie bij elkaar trachten te houden en de rebellie proberen de kop in te drukken. Uiteindelijk slaagt hij in zijn missie, maar de prijs is hoog, heel hoog. Vier jaar lang verscheurt de Amerikaanse Burgeroorlog de nog jonge natie. Meer dan een miljoen doden en diepe maatschappelijke wonden, die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn, zijn het directe gevolg van het conflict. Lang zou Lincoln niet van zijn triomf kunnen genieten. Op 14 april 1865 wordt hij door John Wilkes Booth door het hoofd geschoten. Lincoln sterft op 15 april, exact zes dagen na de overgave van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee.

De conceptreeks Zij Schreven Geschiedenis telt inmiddels veertien delen in vertaling. Op een laagdrempelige wijze maakt de lezer kennis met een grote historische figuur. Een blik op het leven voor en achter de schermen. Abraham Lincoln is de eerste Amerikaan die de revue passeert. Dat hoeft geen verrassing te zijn. Hij voert de lijst van populairste presidenten van de Verenigde Staten aan en steekt daarbij zelfs de eerste Amerikaanse president, George Washington, voorbij. Fred Duval (Carmen McCallum, Het Wilde Westen) vertelt echter geen bestofte geschiedenisles. Uiteraard volgt een chronologie van gebeurtenissen die leiden tot de tragische dood van Lincoln. Dat levensverhaal evolueert van een pioniersverhaal over de selfmade man story tot een van de grootste figuren uit de geschiedenis. De rede van Gettysburg is in het grotere plaatje (het militaire kantelpunt in het voordeel van de Noordelijken) een evident beginpunt voor het verhaal. Wat ons zeker weet te bekoren, is dat er extra aandacht geschonken wordt aan de psyche van Lincoln. Het juk van tragische levensgebeurtenissen en de oorlog hebben hun sporen nagelaten en een zijn koers medebepaald. Een stuk dat vaak onderbelicht blijft in andere vertellingen over Lincoln.

Roberto Meli weet het verhaal netjes in tekeningen over te zetten. Hoewel sommige scènes prachtig in beeld gebracht worden, mocht er wat ons betreft nog net wat meer dynamiek en detail in het tekenwerk gestoken worden.

Dit album van Lincoln stond onder het waakzame oog van Farid Ameur, een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van Amerika. Deze samenwerking werpt zijn vruchten af. Lincoln is een bijzonder leesbaar en intrigerend album geworden met een kort maar intrigerend dossier als kers op de taart. Een aanrader voor geschiedenisfanaten en een prima kennismaking met een bijzonder man die geschiedenis schreef!

JACKY CORNELIS

Reeks
Zij Schreven Geschiedenis
Deel
14
Collectie
Zij Schreven Geschiedenis
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 19,95