Storm: Hommages

Tekenaar(s)
Romano Molenaar
Jorg de Vos
Kim Duchateau
Fred de Heij
Robbert Damen
Kenny Rubenis
Dick Matena
Gerben Valkema
Przemyslaw Klosin
Scenarist(en)
Martin Lodewijk
Kim Duchateau
Fred de Heij
Robbert Damen
Kenny Rubenis
Dick Matena
Gerben Valkema
Noël Ummels
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum
oktober 2020

Kwaliteit voor je geld

Ter ere van het vijfenveertigjarig bestaan van stripheld Storm, die een langere voorgeschiedenis kent, brengt Uitgeverij L een hommagealbum uit met zeven korte verhalen door elf stripmakers. Het hoogtepunt is het twaalf pagina's tellende verhaal De Poort naar Ellders.

Na de dood van tekenaar Don Lawrence vonden scenarist Martin Lodewijk en uitgever Rob van Bavel in het Nederlandse duo Romano Molenaar en Jorg de Vos twee geschikte opvolgers. De eerste paar albums waren zeker de moeite waard. Sinds enkele jaren heeft Lodewijk de verhalenpen bij Pandarve achtergelaten en ook Jorg de Vos heeft een ander pad gekozen. Helaas kwam dit de kwaliteit van de verhalen niet ten goede, vooral de drie albums na De Race van Opaal konden ons absoluut niet bekoren. Het dit jaar verschenen Het Offer van Narvatica is hopelijk een begin van een betere toekomst.

Het hommagealbum begint met het om privéredenen niet afgemaakt Storm-verhaal De Poort naar Ellders. Ter gelegenheid van dit album kwamen de heren Lodewijk, Molenaar en de Vos weer bij elkaar en werd het verhaal in een verkorte vorm alsnog afgerond. In een besneeuwde uithoek van Pandarve komen onze drie helden een Peterbilt-vrachtwagen tegen die Storm herkent toen hij nog op de aarde leefde. Op dit moment zul je ze ook weinig in Europa tegenkomen omdat ze hier niet voldoen aan de diverse Europese regelgeving. Grafisch vinden we dit meteen het beste wat van Storm sinds lange tijd is verschenen. Het bewijst meteen dat we het nog steeds zonde vinden dat beide tekenaars niet voor veel meer Storm-albums samen zijn gebleven.

De zes andere verhalen verschillen in kwaliteit, grafisch zijn en blijven het hommageverhalen. Gerben Valkema hanteert zeker geen hyperrealistische Storm-stijl, maar hij levert wel knap werk. Ook de nieuwe Roodhaar-scenarist Robbert Damen kan grafisch overtuigen. Het beste vinden we nog het verhaal van Przemyslav Klosin en Noël Ummels met een zogezegde zoon van Storm. Het zorgt voor spanning in de relatie tussen Storm en Roodhaar. Dit gegeven kan in de toekomst zeker nog eens gebruikt worden voor een volwaardig album, vinden we.

Van hommagealbums is het altijd de vraag welke kwaliteit je voor je geld krijgt, maar deze Storm-hommage vonden we de moeite waard.

DAI HEINEN

Reeks
Storm
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
humor
sciencefiction
Extra
korte verhalen