Terug naar overzicht

Aap en Aap: Dat is Lef!

Tekenaar(s)
Rob Phielix
Scenarist(en)
Michiel van de Vijver
Uitgeverij
Plan A Uitgevers
Verschijningsdatum
oktober 2020

Kwalitatieve instapstrips

Michiel van de Vijver en Gerben Valkema bestieren met even veel ijver als plezier hun eigen uitgeverij Plan A Uitgevers met jaarlijks nieuwe albums op diverse AVI-niveaus. Daar kwam in oktober een nieuw reeksje van drie albums bij in de prijswinnende collectie Kijk en Lees. Voor de verandering zijn het oblongboekjes met strookjesstrips. Korte grappen dus voor lezertjes vanaf zes jaar.

Meer dan in vorige albums het geval was, dekt de collectienaam Kijk en Lees volledig de lading. Je kan de grapjes in de meeste gevallen ook begrijpen zonder de tekst te lezen, al is het natuurlijk de bedoeling dat de jongste lezertjes hiermee leren lezen. Het vergt voor de auteurs een behendigheid om voor de laagste leesniveaus eenvoudige woorden te gebruiken, zelfs zonder hoofdletters. Als volwassen lezer zoef je er doorheen en krijg je weleens de indruk dat je lettergrepen mist, maar de dialogen kloppen wonderwel, in alle bondigheid en duidelijkheid.

Van Joep en Kik zijn al eerder albums uitgegeven. Michiel van de Vijvers Joep is intussen toe aan de tiende titel in deze collectie. Van de dierenstripreeks Kik, getekend door Gerben Valkema met scenario's van hemzelf en van de Vijver, zijn eerder drie albums op een groter formaat verschenen. Aap en Aap is gloednieuw. De vrolijke grappen van de twee jungledieren zijn getekend door Rob Phielix, Michiels voormalige baas bij Studio Jan Kruis. Al deze heren weten economisch om te springen met tekst en hanteren aangenaam ogende tekenstijlen vol dynamiek. Tijdloos, maar niet ouderwets.

Voor 6,95 euro per hardcoveralbum op een handzaam liggend formaat koop je stripverhalen die de competitie met kinderboeken moeiteloos aankunnen. De tekenaars en scenaristen schotelen kinderen kwalitatieve albums voor alsof ze kritische volwassenen zijn die zich niet met gemakzuchtig werk tevreden stellen. De humor is zeker niet grensverleggend of zo origineel voor wie al enkele decennia gagalbums leest, maar voor kinderen die de stripwereld nog moeten ontdekken, kan je eigenlijk geen betere instapstrips te lezen geven. Dankzij de albums van Plan A Uitgevers krijgen ze wellicht zin om meer stripverhalen te lezen. Elk gewonnen kinderzieltje is mooi meegenomen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Aap en Aap
Collectie
Kijk en Lees
Pagina's
32
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
jeugd
Extra
strookstrips
Terug naar overzicht