Mary Jane

Tekenaar(s)
Damien Cuvillier
Scenarist(en)
Frank Le Gall
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Kroniek van een aangekondigde dood

Mary Jane Kelly is volgens de overlevering het vijfde en laatste slachtoffer van de legendarische Jack The Ripper. Hoewel de modus operandi bij deze moord serieus verschilde van de vier voorgaande, zijn de specialisten het er over het algemeen toch over eens dat zij het sluitstuk was van de killing spree van ’s werelds bekendste seriemoordenaar. Lezers met een sterke maag verwijzen we onder enig voorbehoud door naar de foto’s van de crime scene die ongecensureerd op het internet circuleren. De menselijke natuur op zijn gruwelijkst…

Scenarist Frank Le Gall speelde al meer dan twintig jaar met het idee om een verhaal te vertellen over een jong meisje uit de werkende klasse in de Victoriaanse tijd. Aangezien hij ook gefascineerd raakte door heel de Ripper-saga, vloeiden deze twee invalshoeken geleidelijk aan harmonieus in elkaar over. Le Gall kiest ervoor om niet wéér een strip over The Ripper himself te maken, maar legt de focus volledig op de achtergrond van het jonge meisje. Deze aanpak doet aanvankelijk wat vreemd aan, aangezien je toch voor een stuk voorbereid bent op een zoveelste interpretatie van het illustere moordverhaal. De auteur is aan de slag gegaan met de schaarse bronnen over de levensloop van Kelly en laat verschillende personen aan het woord die het meisje hebben gekruist tijdens verschillende periodes van haar veel te korte leven. Zo krijg je een (weliswaar deels geromantiseerde) inkijk in de levensloop van Mary Jane Kelly die uiteindelijk zou leiden tot de alom gekende dramatische afloop. Een afloop die trouwens nergens in beeld gebracht wordt, maar regelmatig tussen de regels gesuggereerd wordt.

Damien Cuvillier beginnen we meer en meer te appreciëren als tekenaar. Hij speelt met licht en schaduw, is geloofwaardig in decors en karakters en weet de laat negentiende-eeuwse sfeer perfect te vatten. Na het geslaagde Eldorado van vorig jaar, levert hij ook hier weer zeer fijn werk af.

De ultieme strip over Jack The Ripper en de zijnen blijft waarschijnlijk de goed gedocumenteerde trilogie From Hell van Eddie Campbell en Alan Moore. Maar dat deze Mary Jane perfect als prequel kan dienen voor dat drieluik, staat buiten kijf!

MARIO STABEL

Reeks
Mary Jane
Pagina's
88
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
Compleet verhaal
Prijs
€ 19,95