Terug naar overzicht

Duchateau & Duchateau

Tekenaar(s)
Hugo Duchateau
Kim Duchateau
Uitgeverij
Oogachtend
Verschijningsdatum

Koterijen van kasteelheren

Als de heren Dupond & Dupont van een surrealistisch Absurdistan loopt het duo Duchateau en Duchateau elkaar grafisch voor de voeten in honderdtwintig pentekeningen. We zouden zelfs meer zeggen: vader en zoon van ’t kasteel timmerden vanuit het comfort van eigen kunnen samen aan even zoveel taferelen die als koterijen tegen elkaar leunen en elkaar aanvullen.   

Alsof het universum van Hugo D. nog niet vreemd genoeg was, doet Kim D. er in zijn vaders tekeningen er nog graag een schepje bovenop. Of een Roodkapje, of een wc-madam, of een ufo. Geïnspireerd door zijn biologische vader doet de geestelijke vader van Esther, Madelfried, Aldegonne et alia met zijn eigen interpretatie een toegift aan vaak al onwereldse tekeningen.

De tekeningen zijn in duo’s te lezen, bijvoorbeeld met telkens een bos, met meubilair of met meubels in het bos... Soms lijken Hugo’s tekeningen in eerste instantie penoefeningen (van gewone bomen of wolken), maar valt er toch al een bevreemdend detail te ontwaren, bijvoorbeeld een vogel met een toeter in een verder normale straat. Als een kind van zijn tijd ziet Kim vaak iets spannends achter de tekenspinsels van zijn vader, waar volgens hem aliens of een dominatrix in thuis horen. Maar soms kan het ook iets huiselijks zijn, zoals een poetsvrouw in een wirwar van takken.

Al zijn het losse zwart-wittekeningen met af en toe een kleurtoets die een grillige, typisch Belgische huizenrij vormen, ze doen de voorbijganger met meer verwondering naar het alledaagse kijken. We zouden zelfs meer zeggen: ga het zelf bekijken op de dubbelexpo van hun werk. In de bibliotheek van Genk is dat mogelijk van 21 november tot 8 januari, in CC De Bogaard van Sint-Truiden loopt een expo tussen 20 november en 15 december. De toegang voor beide is gratis.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Duchateau & Duchateau
Pagina's
132
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
artbook
illustraties
Prijs
€ 30,00
Terug naar overzicht