Black Squaw 4: Secret Six

Tekenaar(s)
Alain Henriet
Scenarist(en)
Yann
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Koppige Kraai

Bessie Coleman (1892-1926) was de eerste Afro-Indiaans-Amerikaanse vrouwelijke pilote. Ze zag zich genoodzaakt haar vliegbrevet in Frankrijk te behalen. Tijdens de drooglegging was de productie en verkoop van alcohol in de Verenigde Staten volledig verboden. De maffia hield zich bezig met de illegale handel. Ook de Ku Klux Klan zwaaide er de plak. De Amerikaanse president Thomas Woodrow Wilson had veel sympathie voor deze ‘club’ en vertoonde duidelijk racistische opvattingen.

Van de zwarte toppiloot Eugene Bullard — gekend voor zijn heldendaden in de Eerste Wereldoorlog en zijn mascotte, Jimmy het aapje — leerde Bessie: “Alle bloed is rood!” Ze heeft een uitzonderlijk doel in haar leven en ook een buitengewone wil. Ze wordt dan ook bigger than life. We kunnen ons zelfs de vraag stellen of al die toevoegingen (confrontatie met Al Capone, haar strijd tegen de KKK) wel absoluut nodig waren om het verhaal extra spanning te geven. Maar kom, van luchtshows en vlieglessen alleen, raken we ook niet in hogere sferen. Fictie en historische realiteit verweven dan maar.

De echtgenote van Alain Henriet, Usagi (Patricia Tilkin), zorgt met haar sfeervolle inkleuring dat Bessie met haar Curtiss Jenny JN-4 los van de pagina lijkt te komen. Deze tweepersoonsdubbeldekker uit de Eerste Wereldoorlog maakt indruk!

In deel 4 komen alle losse eindjes mooi samen. Natuurlijk waren we benieuwd hoe het met Bessies T-man, agent Lamprey, gaat. Voor ons kan ze niet snel genoeg naar de lampreien (vissoort) gaan vragen in het Shedd-aquarium in Chicago. We willen toch weten wie die voorbeeldige Secret Six-leden zijn! Als er rechters bij zouden zijn, durven we al eens twijfelen... En of Ralph ‘Bottle’ Capone ook zo’n lieverdje is zoals zijn broer Al ‘Scarface’ Capone. Oplettende lezers ontdekken waarom de boekhouder ‘de bochel’ genoemd wordt. Ook de affiche The Birth of a Nation (van regisseur D.W. Griffith) geeft ons de nodige tips. Wel even zoeken natuurlijk.

Dat Oliver Hardy en Stan Laurel een vuile rol moeten vertolken, vind ik dan weer minder sympathiek. Wel respect voor de eer van de Cherokee-stam. De Lighthorsemen nemen hun opdracht meer dan ernstig. Het programma van getuigenbescherming zorgt ervoor dat we nog vele nieuwe avonturen van Black Squaw kunnen beleven. Je was toch niet bang dat Bessie zou omkomen in een banaal ongeluk?

Nee hoor, de lucht is de enige plek voor haar die vrij is van vooroordelen en tekenaar Henriet (Berentand, Golden Cup, Damocles) is maar wat blij dat auteur Yann (Thorgal, Angel Wings) nog heel wat avonturen gaat neerpennen. Dat kan nog heel wat frogskin (groene dollars) opleveren!

CHRIS HUYBRECHTS

Reeks
Black Squaw
Deel
4
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
laatste deel
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99