Karolus Magnus - De Barbarenkeizer 1: De Wasconische Gijzelaar

Tekenaar(s)
Eon
Scenarist(en)
Jean-Claude Bartoll
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Keizer Karel

De zoon van Pepijn de Korte en kleinzoon van Karel Martel staat bekend onder de naam Karel de Grote. Hij is vermoedelijk geboren in het jaar 747 of 748 en overleden op 28 januari 814 in Aken, waar hij ook begraven ligt in de plaatselijke Dom. Hij was een belangrijke heerser over het gebied dat tegenwoordig een groot deel van West-Europa omvat. Op Eerste Kerstdag van het jaar 800 werd hij benoemd tot keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Jean-Claude Bartoll werkte jarenlang voor Europese kranten als verslaggever en heeft zich daarna gericht op een carrière als scenarist voor stripverhalen. Met de reeks Insiders heeft hij zich op de stripkaart gezet, maar we hebben al te lang niets meer vernomen van agente Naja Cruz. De korte reeksen Diamanten en Antarctica vielen ook in goede aarde, MX-22 was al minder en daarna zagen we nog maar weinig titels met de naam van Bartoll op de cover in de stripwinkel liggen. De previewpagina’s die we van Karolus Magnus zagen, hebben ons doen besluiten om deze nieuwe reeks van Bartoll in huis te halen. Achteraf gezien hebben we een goede keuze gemaakt.

Karolus Magnus is de Latijnse naam voor Karel de Grote en van de regio Wasconie hadden we nog nooit eerder gehoord. Karolus Magnus wordt gevraagd om de gouverneur van Zaragoza te helpen om de emir van Cordoba te verslaan. Zaragoza staat onder bescherming van de emir van Baghdad en deze stuurt zijn gezant Marwan Ibn Al Wisigota naar de toekomstige keizer. Een van diens gevangenen is de jonge Baskische prins Artza d’Ossau, die onbewust kan rekenen op steun van opstandelingen. 

Bartoll stuurt behendig de nodige personages het toneel op, maar houdt de verhaallijnen goed in beeld. Hoewel het verhaal soms wat sprongen maakt in locaties en tijd is het prima leesbaar en de nevenpersonages zijn goed gedoseerd waardoor we de lijn in het verhaal konden volgen. 

Zowel het personage als het onderwerp zijn nog maar weinig gebruikt. Als reeksen zoals Vae Victis!, Heroveringen, Legende en Millennium je bevallen, zal Karolus Magnus ook een aanwinst zijn. De tekeningen van debutant Eon liggen in het verlengde van deze reeksen. Als hij dit niveau kan volhouden, wacht hem een grote toekomst als tekenaar. Aandachtspunt zijn close-ups van aangezichten, maar verder louter complimenten voor zijn hoge en gedetailleerde niveau.

DAI HEINEN

Reeks
Karolus Magnus - De Barbarenkeizer
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 19,95