A Fake Story

Tekenaar(s)
Jean-Denis Pendanx
Scenarist(en)
Laurent Galandon
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Hot topics

Op 30 oktober 1938 zendt CBS een hoorspel van Orson Welles uit naar H.G. Wells' roman The War of the Worlds. Buitenaardse wezens zijn geland in het slaperige stadje Grovers Mill. Het hoorspel wordt via liveverslagen als nieuwsflashes gebracht. Wie het hoorspel van minuut 1 volgt, weet dat het fictie is, wie later aansluit denkt dat het echte nieuwsberichten zijn. Al gauw slaat massahysterie toe en beginnen mensen de politie en andere diensten te bellen. In het aan Grovers Mill grenzende stadje Heathcote doodt Robert Oates zijn vrouw en schiet ook zijn zoon Ted neer alvorens zelfmoord te plegen. Een wanhoopsdaad om aan de aliens te ontsnappen. Ted wordt zwaargewond aangetroffen en naar het ziekenhuis gebracht. Hij is stervende. De top van CBS zit verveeld met de zaak. Wanneer het nieuws van dit familiedrama door de pers verspreid wordt, kan dit erg nare gevolgen hebben voor de radiozender. Bovendien blijkt de sheriff van Heathcote niet bepaald de meest competente onderzoeker te zijn. De top van CBS vraagt dan ook aan Douglas Burroughs, ex-journalist en romanschrijver, om een bezoek te brengen aan Heathcote en samen met de sheriff de zaak grondig te bekijken. Al snel blijkt niet alles te zijn wat het lijkt. Robert Oates gebruikte geen wapen van zichzelf. De kogels die aangetroffen werden in de lichamen kwamen uit een zeer specifiek militair dienstwapen. Aaron Yates, de zwarte buurman van de familie Oates, diende in het leger en is in het bezit van een dergelijk wapen. Wanneer ook blijkt dat beide families het niet echt met elkaar konden vinden, lijken alle sporen in de richting van Yates te wijzen. De zaak wordt echter nog een stukje complexer wanneer Ted Oates even bij bewustzijn komt en zijn versie van de feiten geeft...

Laurent Galandon (De Wilde Vlucht, De Advocaat, Babylone) bewerkt de roman van Douglas Burroughs tot een verhaal waarin de striplezer meegenomen wordt naar een tijd waarin radio als informatiemedium aan het opkomen is. Het hoorspel van Welles is echter maar de achtergrond voor de diepgaandere thematiek van A Fake Story. Galendon toont de lezers hoe racisme en incompetentie in de toenmalige Verenigde Staten maar al te gemakkelijk leidde tot verdenking van Afro-Amerikanen bij misdaden. Voortdurend botst de goede wil van enkelen met de weerstand vanuit een scheefgetrokken maatschappij. Galandon weet dit zware thema op de achtergrond van een intrigerend detectiveverhaal te plaatsen en erg vlot leesbaar te maken.

Jean-Denis Pendanx (Jeronimus, Svoboda) voorziet het verhaal van sfeervol tekenwerk en dito inkleuring. Het tekenwerk ademt de jaren 1930-1940 uit, wat de leesbeurt zeker ten goede komt.

Een korte epiloog moet de lezer wijzen op de parallellen met meer recentere gebeurtenissen en als lezer is de stap naar het heden dan ook snel gezet... Fake news en rassenhaat in de VS  zijn namelijk hot topics.

JACKY CORNELIS

Reeks
A Fake Story
Gebaseerd op
de roman van Douglas Burroughs
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,95