Sheridan Manor 1: De Poort naar Gehenna

Tekenaar(s)
Ma Yi
Scenarist(en)
Jacques Lamontagne
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Hoog Stephen King-gehalte

Winter 1922. Nabij Québec zakt Daniël Letendre met zijn paardenslede door het ijs. Gelukkig voor David is Mickhaï in de buurt. Hij brengt de jonge kerel naar Het naburige Sheridan Manor waar hij de nodige verzorging krijgt. Wanneer hij weer bij bewustzijn komt, maakt hij kennis met Angus Mac Mahon, de eigenaar van Sheridan Manor, en Mickhaï, zijn butler. Hoewel David liefst zo snel mogelijk weer op pad wil, houdt een gebroken been hem aan een rolstoel gekluisterd. Er is geen ontkomen aan, hij moet willens nillens van Angus’ gastvrijheid gebruikmaken. Al snel blijkt de opdringerige kasteeleigenaar het een en ander te verbergen. David raakt almaar verder betrokken in een duister familiegeheim.

Jacques Lamontagne (de tekenaar van De Druïden, Shelton & Felter, Wild West en tevens scenarist van Haven en Yuna) zet vanaf de eerste bladzijde een grimmige, koele sfeer neer die de rest van het album blijft aanhouden. Sheridan Manor houdt het midden tussen een goede thriller en een magisch horrorverhaal. De nodige clichés uit het genre passeren dan ook de revue. Het immense Sheridan Manor, slechts bewoond door de oude Angus en zijn ‘simpele’ butler Mickhaï, de vleugel van het herenhuis die afgesloten is en waar niemand mag komen, enzovoort. Lamontagne bouwt zijn scenario aanvankelijk rustig op en trapt halverwege het gaspedaal in. De lezer wordt voortdurend om de tuin geleid zodat we een aantal elementen echt niet zagen aankomen. Altijd meegenomen! We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Lamontagne een fan is van Stephen King, getuige enkele plottwists die ons alvast herkenbaar leken.

Yi Ma (Elfen, Yuna) verzorgt het tekenwerk. Hoewel het zeer de moeite is, is het toch vooral zijn inkleuring die het grafische aspect tot een hoger niveau tilt. Blinkende vloeren, structuur in het behang, knisperende haardvuren, sneeuwvlokken. Deze Sheridan Manor toont aan dat computerinkleuring inmiddels geëvolueerd is en absoluut een meerwaarde kan betekenen. Inkleuren is meer dan ooit een vak apart.

Sheridan Manor is een onderhoudende, moderne thriller/horrorstrip die ons wist te bekoren omwille van zijn hoge Stephen King-gehalte en zijn moderne looks. Hopelijk werken beide mannen inmiddels naarstig verder aan het vervolg, weer iets om naar uit te kijken.

JACKY CORNELIS

Reeks
Sheridan Manor
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
thriller
Prijs
softcover (23 september 2022)
€ 10,95
hardcover
€ 21,95