Enola Holmes 1: De Dubbele Verdwijning

Tekenaar(s)
Serena Blasco
Scenarist(en)
Serena Blasco
Uitgeverij
Diedeldus
Verschijningsdatum
september 2020

In het spoor van Sherlock Holmes

Blijkbaar is het geen sinecure om de young adult-romans rond Enola Holmes van de Amerikaanse schrijfster Nancy Springer zomaar naar een ander medium te vertalen. De verfilming door Harry Bradbeer, die vanaf nu op Netflix te zien is, wordt niet echt onder superlatieven bedolven en ook bij deze verstripping zijn er wel wat bemerkingen te maken.

De premisse oogde nochtans veelbelovend: Enola is het jongere zusje van detective Sherlock Holmes en treedt in de voetstappen van haar broer om de mysterieuze verdwijning van haar moeder op te lossen. Dat het kakelnestje van de familie met haar exploten niet op veel begrip kan rekenen van de rest van het Holmes-huishouden weet voor een aantal fijne scènes te zorgen die jonge (én koppige) tienermeisjes zeker zullen aanspreken.

Deze adaptatie van Serena Blasco is in eerste instantie wat wennen geblazen, niet in het minst door haar particuliere tekenstijl die je eerder bij een geïllustreerd jeugdboek zou verwachten, maar die je na een tijdje toch weet te bekoren. Hoewel het hier om een jeugdstrip gaat, ricocheert de hikkende verhaallijn nogal wat kanten op, zonder dat er naar een echt bevredigende apotheose toegewerkt wordt. Die is blijkbaar nog weggelegd voor een van de volgende albums. Daarnaast stoorden we ons enorm aan de hoekige vertaling. We kunnen er ons nog iets bij voorstellen dat men probeert om het hoogdravende Eton-Engels van Mycroft Holmes om te zetten naar een Nederlandse variant, maar als dat tot taalkundige minkukels à la "Toch, dat zal je. Ik ben jouw voogd" leidt, hoeft het voor ons niet meer.

Het album eindigt met wat losse dagboekaantekeningen van Enola die je onder andere wegwijs maken in de basisregels van het ontcijferen van een geheimschrift en die insteek zal de doelgroep ook zeker kunnen bekoren. In Frankrijk gooide deze stripreeks (de zes romans van Springer hebben er al allemaal een getekende evenknie gekregen) hoge ogen en het is dus logisch dat Daedalus hier een geknipt lid voor hun uitdijende Diedeldus-familie in zag. Deel 2 staat trouwens al in de steigers voor oktober. Elementary, noemen we dat.

MARIO STABEL

Reeks
Enola Holmes
Deel
1
Gebaseerd op
de jeugdboeken van Nancy Springer
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
drama
geschiedenis
jeugd
thriller
Extra
compleet verhaal, deel 1 van zesdelige reeks