Dag en Heidi 1: Het Rode Licht (heruitgave)

Tekenaar(s)
Jeff Broeckx
Scenarist(en)
Maria De Winter
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum
november 2017

Hernieuwde kennismaking

Het zou ons niet verbazen dat wij in de vorige eeuw geheel alleen dé Nonkel Fons van uitgeverij Averbode van zijn dertiende maand voorzagen. Werkelijk alles kochten we van die uitgeverij in onze lagereschooltijd: de tijdschriften Doremi, Zonnekind, Zonnestraal, Zonneland, de korte verhalen van de Vlaamse Filmpjes tot en met de obligate kerst- en paasboeken. Zot waren we als kleine uk van de avonturen van Rikske en Fikske! Samen met de stukgelezen Jommekes is daar misschien wel onze liefde voor de strip ontstaan. Ook deze Dag en Heidi kennen we nog vanuit Zonnestraal en ze deden onze nostalgiemeter weer serieus in het rood gaan.

Zoals vaak bij een dergelijke back-in-time-mindtrip kun je je amper nog voor de geest halen wat je destijds zo aantrok in deze reeks. Maria De Winter (de moeder van de tekenaar) speelt voor deze Het Rode Licht wat leentjebuur bij de Lorelei- en Odysseusverhalen en goochelt met sirenengezang en zeemonsters. Jeff Broeckx toont zich ook hier weer de klassieke stielman zoals we hem graag bezig zien: ondanks zijn hoog publicatietempo blijft zijn precieze lijnvoering een zeer aangenaam kijkstuk. Zo voelden we ons door dit verhaal weer heel even dat kleine jongetje van tien, voor wie de reeks net spannend genoeg was om er 's nachts geen nachtmerries aan over te houden.

De publicatiegeschiedenis van Dag en Heidi is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Vanaf 1980 gaf Standaard Uitgeverij zestien albums uit (Broeckx was trouwens ook betrokken bij onder meer Bessy en Robert en Bertrand), later waren er ook nog passages bij Den Gulden Engel en meer recent bij Saga Uitgaven. Waarom die uitgeverij er nu voor opteert om deze keer niet de integralekaart te trekken, vinden we een beetje vreemd, net zoals hun beslissing om de strip in zwart-wit uit te geven. Verzamelaars lijken ons eerder geïnteresseerd in een integrale, ook al is deze titel alleen nog maar in beperkte oplage verschenen bij Brabant Strip. En of het allemaal nog flitsend genoeg is om nieuwe kinderzieltjes te winnen? Daar durven we onze hand niet voor in het vuur te steken!

MARIO STABEL

Reeks
Dag en Heidi
Deel
1
Pagina's
40
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
jeugd
Extra
compleet verhaal