De Vloek van Rood

Tekenaar(s)
Sterric
Scenarist(en)
Sterric
Uitgeverij
Scratch Books
Verschijningsdatum

Grote lieve wolf

Vandaag is rood de kleur van lippen, bloemen, jurken en... bloed, of toch in dit stevige debuut in vier kleuren: rood, wit, zwart en grijs. De jonge Rotterdamse illustratrice Sterre Richard leverde als Sterric met haar eerste boek ook zowat de eerste beeldroman af waarin een non-binaire transgender een hoofdrol speelt in een lesbische driehoeksverhouding. Ja, nu hebben we je aandacht wel, zeker?

Toch gaat het in De Vloek van Rood — grrrooootvrrrdrie — niet om seksualiteit of seks, of zelfs maandstonden als je dat misschien dacht, maar om de Liefde. En wel tussen het meisje Aster en de Brienne of Tarth-achtige Jager, een manwijf van vreemde origine, wat hun verhouding — die ze in Asters wereld geheim wil houden — nog bemoeilijkt. Het wordt helemaal lastig wanneer Aster door het toedoen van de jaloerse Mirit in een wolf verandert, terwijl de Jager na een drama iets tegen wolven en haar naam niet gestolen heeft...

Ook het vosachtige personage Mirit is androgyn, en bovendien non-binair, wat ook in het taalgebruik doordringt. Het is even wennen aan het oneigenlijke gebruik van aanwijzende en bezittelijke voornaamwoorden, maar het transgenderelement lijkt wel functioneel bij het tussen haat en liefde, tussen goed en kwaad schipperende personage. Net zoals een non-binair persoon niet mannelijk of vrouwelijk wil zijn. Het ene moment heeft "hen" iets van een struikrover, het andere van een onschuldig Roodkapje met een mandje eten voor grote lieve wolf Aster.

Hoewel dit een debuut is, getuigt De Vloek van Rood van een zeldzame maturiteit. Zowel natuurbeelden als personages zijn grafisch overtuigend, van duistere bos- en rotspartijen tot gelaatsuitdrukkingen en bewegingen. Het gebruik van licht en donker, van schaduwen en reliëf, het sobere, maar daarom des te meer treffende kleurgebruik, de compositie en kadrering: de auteur lijkt het allemaal al onder de knie te hebben. De details in kleding, interieurs, het weer en de natuur, zelfs tot in de sproetjes van een van de personages, zijn — uiteraard met wat hulp van de computer — indrukwekkend en nooit storend overdadig. Zonder het verhaal te lezen of te volgen door dit boek bladeren is al een beleving op zich.

KOEN DRIESSENS

Reeks
De Vloek van Rood
Pagina's
168
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
fantasy
Extra
compleet verhaal
Prijs
hardcover (juli 2021)
€ 27,50
luxe met gesigneerde prent (75 exemplaren, 2023)
€ 42,50