- ‹ vorige
- volgende ›
- 3 van 1,727
Wayne Shelton 14: Het Goud uit Saigon
Goodbye Wayne
Met Het Goud uit Saigon, deel 14 in de reeks Wayne Shelton sluit tekenaar Christian Denayer zijn lange carrière als striptekenaar af. Eind september hoopt hij de gezegende leeftijd van 79 jaar te bereiken en fysieke malheur aan zijn tekenhand dwingt hem ertoe met pensioen te gaan. Denayer heeft aan meer dan vijfenzeventig albums gewerkt waaronder de reeksen Alain Chevalier, Yalek en De Brokkenmakers, alle op scenario van André-Paul Duchâteau. Alain Chevalier en De Brokkenmakers waren twee actiereeksen uit het weekblad Kuifje. Yalek werd gemaakt voor Wham!. Hij was ook assistent-tekenaar voor Jean Graton (voor Michel Vaillant en De Familie Labourdet), Paul Cuvelier (voor Line) en Tibet (voor Rik Ringers). De kortere reeksen Gord (met Franz), TNT (met Loup Durand) en High School Generation, dat hij zelf heeft geschreven, lieten hem wat vergeten bij het grotere publiek. Met het door Jean Van Hamme geschreven Wayne Shelton kwam hij vanaf 2001 weer op het voortoneel terecht. De delen 3 tot 8 zijn geschreven door Thierry Cailleteau. De reeks over een oudere huurling was de enige die Van Hamme nog voortzette nadat hij het meeste van zijn stripschrijfwerk had gestopt. Dat komt vooral door zijn vrouw Huguette Marien, die een grote fan is van het personage, en hem aanmaande om nog meer avonturen van Wayne Shelton te schrijven.
Op 85-jarige leeftijd weet Jean Van Hamme nog steeds een prima actieverhaal te schrijven over de sluwe vos/voormalig huurling/avonturier en womanizer Wayne Shelton. Samen met zijn geliefde Honesty Goodness zeilt hij langs de Vietnamese natuurwonderen van Halong Bay. Hij heeft daar een ontmoeting met iemand die hem een fysieke sleutel uit het verleden heeft opgestuurd. Aan het einde van de Vietnamoorlog krijgt de jonge Shelton van een onbekende Amerikaanse kolonel de opdracht de goudvoorraad van de Vietnamese centrale bank te kapen en deze naar een vooraf afgesproken plaats te brengen. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, blijkt de kolonel andere plannen te hebben en worden ze verrast door de Vietcong. Shelton weet te ontsnappen en belandt uiteindelijk in een kamp tussen de Amerikaanse krijgsgevangenen. De plaatselijke kampcommandant is op de hoogte van Sheltons opdracht, maar deze weet op tijd te ontsnappen. Vele jaren later krijgt Shelton bericht van een familielid van deze commandant en wordt het tijd om oude herinneringen op te halen.
Met Het Goud uit Saigon sluiten Denayer en Van Hamme een tijdperk af en daarmee neem alvast Denayer op waardige afscheid van een van mijn favoriete reeksen. Op dit moment is nog niet geweten of de reeks wordt voortgezet door een andere tekenaar en of ook Van Hamme er de brui aan heeft. Wayne Shelton was in ieder geval altijd een heerlijke B-reeks waarvan elk album garant stond voor fraaie tekeningen en puur leesvermaak. Mocht je deze reeks net als mij weten te waarderen dan zal Tango zeker ook je ding zijn. En Tango geldt als het jongere stripneefje van Bernard Prince. Allemaal actiehelden in verre oorden, we voelen ons soms net weer een kind.
DAI HEINEN
- ‹ vorige
- volgende ›
- 3 van 1,727