Vergeet niet dat Je Zult Sterven

Tekenaar(s)
Nicola Genzianella
Scenarist(en)
Dobbs
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Goed over nagedacht

William Quantrill was een Amerikaanse vrijschutter die vocht voor de Zuidelijke staten ten tijden van de Amerikaanse Burgeroorlog. Op zijn hoogtepunt bestond zijn bende uit circa vierhonderd man en hij is slechts zevenentwintig jaar geworden. In de westernstrips heeft hij het pad gekruist van de Blauwbloezen, maar ook in de jonge jaren van Blueberry heeft hij een rol gespeeld. Nu er zowel bij uitgeverij Daedalus als bij Standard Uitgeverij een westernreeks verschijnt over bekende personages uit de tijd van het Wilde Westen ligt een album over deze William Quantrill wel in de lijn der verwachting. Te meer omdat ook de huidige generatie leert van de fouten die gemaakt zijn in het verleden, want William Quantrill, die overleed op 6 juni 1865 aan een schotwond van 10 mei in datzelfde jaar, is onder andere verantwoordelijk voor de slachtpartij in het stadje Lawrence van 21 augustus 1863. De gebroeders Frank en Jesse James komen ook uit zijn bende voort.

Of de kogel die Quantrill fataal werd daadwerkelijk afkomstig is van een van zijn mannen is niet geweten, maar scenarist Dobbs begint zijn verhaal wel op 6 juni 1865. De bende van Quantrill wordt achtervolgd door het Noordelijke leger en Dante Blackwood weet als een van de weinigen te ontsnappen. In zijn vlucht neemt hij de Noordelijke soldaat Virgil Meadows met zich mee. De beide mannen zijn met elkaar verbonden en moeten enkele hachelijke momenten overwinnen. Net wanneer ze denken het ergste te hebben gehad, slaat het noodlot nog een keer toe. We zijn dan halverwege het verhaal en waar het eerste deel vooral een grote achtervolging is, keert ineens het scenario en blijkt pas hoe goed Dobbs hierover heeft nagedacht. Het verhaal neemt enkele onverwachte wendingen en wanneer we het uit hebben, kunnen we niet anders concluderen dat Dark Dragon Books met het uitgeven van deze western gewoon een hele goede keuze heeft gemaakt. Vergeet niet dat Je Zult Sterven is een afgerond verhaal met de nodige actie en dramatiek dat zich afspeelt in een donkere periode van de Amerikaanse westerngeschiedenis. Dit zou zomaar eens een van de beste albums van het jaar van Dark Dragon Books kunnen zijn.

Overigens heeft Dobbs, wiens echte naam Olivier Dobremel is, eerder ervaring opgedaan in het genre. Zo is hij verantwoordelijk voor de eerste twee delen van de reeks Het Echte Verhaal van de Far West over Jesse James en Wild Bill Hickok. Ook heeft hij meerdere delen geschreven in de collectie 1800 van Daedalus en de collectie met romanverstrippingen van H. G. Wells van Glénat. Tekenaar Nicola Genzianella is bekend van de tweedelige reeks Willans Adams - Samoerai en het vierdelige Bunker.

DAI HEINEN

Reeks
Vergeet niet dat Je Zult Sterven
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
western
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 20,95