Strip Holland Strip

Tekenaar(s)
Margreet de Heer
Scenarist(en)
Margreet de Heer
Uitgeverij
Uitgeverij Personalia
Verschijningsdatum

Go with a bang

Onze noorderburen hebben een heuse Stripmaker des Vaderlands en da's iets waar we in Vlaanderen alleen maar stikjaloers op kunnen zijn! Nu Herman Roozen de fakkel heeft overgenomen van pionier Margreet de Heer, vond die laatste dat ze haar afscheid niet zomaar zonder toeters en bellen kon laten voorbijgaan. Een overzichtsboek van haar jaren als Stripmaker, zou dat nu eens geen fijn idee zijn? Met de droom kwamen dadelijk ook de twijfels. Wie is er nu in godsnaam (pun intended, de Heer!) geïnteresseerd zin zo'n (af)lijvig boekwerk?! Crowdfunden dan maar?! Via het forum Voor de Kunst probeerde de Heer 15.000 euro bij elkaar te sprokkelen om het boek te financieren. Om de nodige aandacht te trekken, lanceerde ze ook de bewierookte én verguisde Bloto-campagne: bevriende tekenaars mochten compleet loos gaan op een setje naaktfoto’s van haar zelve en die konden de funders dan als extraatje bij het boek verwachten. Mission accomplished, al was het kantje boordje.

En nu, enkele maanden later, hebben we dan eindelijk het boek in handen. En wat is het een knappe uitgave geworden! Op het leeslint na heeft dit boek alles wat je van een dergelijke uitgave mag verwachten: harde kaft, extra flapje errond én op mooi dik papier gedrukt. De Heer hebben we vooral leren kennen via haar In Beeld-serie: vijf boeken rond wetenschappen, liefde, religie, filosofie en wereldheerschappij, waar ze telkens op een laagdrempelige manier het thema voor een groot publiek uit de doeken deed. In dit album ligt de nadruk natuurlijk op haar jaren als Stripmaker des Vaderlands. Zij heeft in die vier jaar vooral de focus gelegd op het gebruik van strips in het onderwijs. Door haar tijdlijnen, lesbrieven en de leeslijst met graphic novels heeft die missie alvast een mooie aanzet gekregen. Deze info wordt ook allemaal gratis gedeeld op de website www.stripmakerdesvaderlands.nl.

Daarnaast vinden we hier ook nog een groot aantal stripinterviews terug met tekenaars als Peter van DongenTypex en Kenny Rubenis én nog een hoop extra items rond onder meer het Songfestival en de Stripschapprijzen. De auteur tekent dit steeds neer met een gezonde dosis zelfrelativering en dat kunnen we wel pruimen. Voor de volledigheid is het boek ook nog gelardeerd met diverse artikelen die over haar in de media zijn verschenen. Zelfs ons eigen interview van vorig jaar krijgt een prominent plaatsje op pagina 147.

Strip Holland Strip is natuurlijk geen reguliere strip, dat was ook nooit de bedoeling, maar het is wel een mooi overzichtsalbum geworden van de Heers vier jaren als stripambassadeur. Voor al wie een mooi en helder beeld wil krijgen van de recente (meestal) Nederlandse stripgeschiedenis, is dit dan ook een heuse must-read!

MARIO STABEL

Reeks
Strip Holland Strip
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
Extra
Gags en korte verhalen
Prijs
€ 27,95