Shi 5: Black Friday

Tekenaar(s)
José Homs
Scenarist(en)
Zidrou
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

Geweld(dad)ig

De Woeste Moeders, de organisatie die Zidrou en José Homs in het eerste vierluik van Shi aan de lezer hadden voorgesteld, blijft ook verder actief in dit nieuwe album, het vijfde deel intussen. Aan de oorsprong zitten de Japanse Kita en de Engelse aristocrate Jennifer, ergens halfweg in de negentiende eeuw, maar Zidrou mengt hun wedervaren meesterlijk met dat van hun epigonen die in het heden nog steeds op niet bepaald orthodoxe manier het principe oog om oog in de praktijk brengen en aldus wraak nemen op het establishment dat hun onrecht heeft aangedaan. Tussen beide uitersten reizen de auteurs op een heel filmische manier in tijd en ruimte: van de decadente en niet meer zo edele familie van Jennifer over het hof van koningin Victoria (waar enkele dochters stiekempjes fan zijn van de Woeste Moeders en de paleismuren vol kliederen met het Japanse teken dat ze als logo gebruiken) tot de dochter van Jen die jaren na de dood van haar moeder diens laatste woorden terugvindt, neergepend in de marges van een boek van Charles Dickens.

Ook meesterlijk is en blijft het adembenemende tekenwerk van Homs, die ons destijds voor het eerst van de sokken blies met Angelus dat hij samen met de betreurde Frank Giroud maakte. Waar hij toen met zijn sfeervolle decors en zijn warme kleurgebruik nog moest maskeren dat vooral de gezichten van de personages niet altijd leken te kloppen en wat aan de grote kant waren, is hij intussen geëvolueerd naar een meer afgelijnd stijltje waarin we soms dat karikaturaal trekje van Jordi Lafebre menen te herkennen. Zijn decors en sommige poses van personages (Jennifer achter haar camera!) blijven echter even indrukwekkend, zelfs in die mate dat je soms even de draad van het verhaal kwijt raakt omdat je zo hard naar het tekenwerk staart dat je de tekst vergeet te lezen.

Toch missen we iets in dit vijfde album, of misschien is het omgekeerd en is er net wat te veel? Wijt het gerust aan ons weke hartje, maar geweldig lijkt wat plaats gemaakt te hebben voor (te) gewelddadig en daar waar je in de vorige albums tussen al die boosheid en wraakgevoelens nog een beetje hoop en goedheid kon ontwaren (zoals in het moederhart van Victoria), lijkt die nu vervlogen en lijkt zelfs de Queen zelf een vat vol haat. Ook de spitante oneliners, die in vorige delen duchtig werden rondgestrooid en net als de fratsen van de straatkinderen zorgden voor wat komische ademruimte, hebben plaatsgemaakt voor groteske spotprenten en een vertelling die meer op actie dan op karakteruitdieping is gericht. Dit album heeft een Jean Dufaux-tintje, met diens typische toefje aan duister tandengeknars. Geef ons echter toch maar de saus met dat snuifje liefde die op een vintage Zidrou steevast aanwezig is. Een saus die hij hopelijk fluitend aan het bereiden is voor het zesde deel dat binnenkort dit tweeluik zal afsluiten en aldus wat tegengewicht zal bieden voor dit wat ons betreft gitzwarte album.

PETER D'HERDT

Reeks
Shi
Deel
5
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 17,95