Terug naar overzicht

De Avonturen van Lucky Luke naar Morris 9: Een Cowboy tussen het Katoen

Tekenaar(s)
Achdé
Scenarist(en)
Jul
Uitgeverij
Lucky Comics
Verschijningsdatum
november 2020

Gewaagde keuze

Twee albums geleden vermeldden we dat Joden uit het Wilde Westen een van de weinige bevolkingsgroepen waren die nog niet aan bod waren gekomen in de rijke geschiedenis van de poor lonesome cowboy. Nadat hij in het vorige album een uitstapje maakte naar Parijs wordt Luke in het negende album van zijn Nieuwe Avonturen geconfronteerd met een minder prettige bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, namelijk met die van de slavernij in de Zuidelijke staten.

Een oude rijke weduwe is een groot fan van Luky Luke en laat hem haar katoenplantage in Louisiana na. Luke is van plan om deze te schenken aan de zwarte slaven die er werkzaam zijn, maar daar zijn de andere eigenaren van omliggende plantages minder gelukkig mee. Wanneer Luke wordt uitgenodigd op een receptie wordt zijn afkeer richting de blanke eigenaren nog groter en ondertussen zijn nog niet alle bewoners van zijn nieuwe plantage overtuigd van zijn goede bedoelingen. Behalve de Daltons, die een bijna zeventigjarige rekening willen vereffenen, krijgt hij tot overmaat van ramp ook nog te maken met de plaatselijke Ku Klux Klan. Een van de weinige vrienden op wie hij kan rekenen, is behalve zijn trouwe metgezel Jolly Jumper de zwarte marshal Bass Reeves. Hij heeft echt bestaan en was de eerste zwarte marshal ten westen van de Mississippi. Gedurende zijn carriere zou hij meer dan drieduizend outlaws arresteren.

Er gebeurt genoeg in dit album en we vinden het een gewaagde keuze van scenarist Julom te kiezen voor dit onderwerp. Het is immers een veel besproken onderwerp, maar ook Lucky Luke zal met zijn tijd mee moeten gaan. Daarmee stippen we ook meteen ons punt aan dat we twijfelen of Lucky Luke hiervoor wel de meest voor de hand liggende keuze is. Series als Xlll en Black Squaw zijn van een heel andere orde, maar ook hierin komen de daden van de Ku Klux Klan aan de orde. Gelukkig kent Jul zijn klassiekers, want de verwijzing naar Mark Twain en Huckleberry Finn is origineel en ook marshall Bass Reeves is een aanwinst.

Tekenaar Achdé bewijst opnieuw dat hij de stijl van Morris goed in de vingers heeft.

Dat dit een opvallende Lucky Luke betreft, beamen we zonder meer, maar we vinden het niet het beste. Jul mag wat ons betreft de volgende keer voor een minder controversieel onderwerp kiezen, wij zien toch liever personages als Rataplan, Billy the Kid en andere beroemdheden uit het Wilde Westen het pad van Lucky Luke kruisen. Laat dit beladen onderwerp over aan andere series die zich daar meer voor lenen.

DAI HEINEN

Reeks
De Avonturen van Lucky Luke naar Morris
Deel
9
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
western
Extra
compleet verhaal
Terug naar overzicht