Legende 7: Sneeuw

Tekenaar(s)
Stéphane Collignon
Scenarist(en)
Ange
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Geslaagde doorstart

Tristan von Halsburg heeft zijn hertogdom achter zich gelaten en trekt als dolende ridder, weliswaar geflankeerd door zijn wolvin, noordwaarts, waar hij in contact komt met een groep Vikings. In zijn thuishonk lijkt het niet echt te boteren tussen zijn opvolgster Humbeline en haar onderdanen en zijn er wel wat kapers op de kust om het domein in te lijven.

Na het niet zo goed onthaalde zesde deel (uit 2013 alweer!) leek de toekomst van deze Legende niet meer zo zeker. Terwijl de eerste delen volgens ons gerust tot de Europese stripcanon mogen behoren, kreeg het fantasyluik op een gegeven moment net iets te veel de bovenhand en haakten nogal wat liefhebbers van het eerste uur af.

In 2019 kreeg de reeks dan toch een doorstart met een nagelnieuw auteursteam. Hoewel de naam van Yves Swolfs nog prominent op de cover prijkt, beperkt zijn bijdrage zich tot het schilderen van diezelfde cover en werden scenario en tekenwerk respectievelijk overgedragen aan het echtpaar Ange en aan Stéphane Collignon. Om het project toch niet helemaal uit familiehanden te geven, verzorgt dochter Julie Swolfs in dit deel nog de inkleuring.

Ondertussen zagen er bij uitgeverij Soleil al vier delen van een nieuwe cyclus het levenslicht en nu pikt ook Daedalus de reeks weer op in vertaling, tien jaar na het verschijnen van deel 6. Tien jaar is natuurlijk heel lang in stripmiddens en een nieuw team zal dus van goeden huize moeten komen om weer aan te pikken bij de vroegere successen. En hoewel we de originele Swolfsiaanse découpage een beetje misten, hebben ze zich uitstekend van hun taak gekweten. Aangezien het verhaal dient als een opmaat voor verdere avonturen, wordt er weer kwistig gestrooid met losse eindjes en doet het kadertje "wordt vervolgd" op de laatste pagina ons echt wel hunkeren naar meer.

MARIO STABEL

Reeks
Legende
Deel
7
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
deel 1 van nieuwe cyclus
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 21,95
hardcover in zwart-wit
€ 29,95