Alex 33: Britannia

Tekenaar(s)
Marc Jailloux
Scenarist(en)
Mathieu Bréda
Uitgeverij
Casterman
Verschijningsdatum
juli 2014

Fictieve realiteit

In onze bespreking van het vorige deel vroegen we ons af of het album een toevalstreffer was om de reeks Alex weer op de kaart te zetten na een verwarrende periode met opeenvolgende tekenaars en schrijvers en navenante albums van wisselende kwaliteit. De vrouwelijke toets van scenariste Géraldine Ranouil gaf het personage Alex wat meer attitude en diepgang, terwijl Marc Jailloux zich prima van zijn taak als tekenaar kweet. Er zit beweging in zijn tekeningen. En de invloed van de betere albums van Jacques Martin zit goed. Leg de albums maar eens naast De Verloren Legioenen of De Laatste Spartaan. Alex staat net zo krachtig op papier.

Een bevestiging van voornoemd duo is ons niet gegund, want Mathieu Bréda schreef het album Birtannia. Hopelijk is er in de toekomst nog een ander verhaal van Ranouil te verwachten. Bréda legt zijn accenten meer op de historische context en snijdt een hoofdstuk aan dat Julius Caesar zuur opbrak: de mislukte invasie van het land van de Britten. Toen behoorden de Britten tot de Keltische wereld. Ze bleven nauwe contacten onderhouden met hun onderworpen Gallische 'neven', zoals de Belgae. Omdat Alex van Gallische afkomst is, krijgt hij in dit verhaal af en toe bitse opmerkingen toegesnauwd. Een "verrader" meer of minder is niet van de lucht. De knaap laat er zich niet door onderdrukken. In feite is hij meer Romein dan Galliër. Op het Britse eiland kwijt hij zich van een gewichtige opdracht om een jonge Britse prins die het eiland ontvluchtte opnieuw aan de macht te helpen. De Romeinse invasie komt een ambitieus stamhoofd trouwens niet slecht uit. Alex komt enkel tussen in de strijd tussen de Romeinen en de opstandige Britse stammen wanneer er rechtstreeks aan zijn geweten geknaagd wordt. Eigen aan zijn goedertierendheid neemt hij Britse gevangenen in bescherming en waagt zich tot ver in het hol van de leeuw.

De geschiedenis zoals we die nu kennen, is volgens dit verhaal een verbloeming van de fictieve realiteit die Jailloux en Bréda op entertainende manier schetsen. Een net zo boeiende 'realiteit' overigens met voldoende historische ruggengraat voor een zeer geloofwaardig resultaat. De reeks Alex staat er weer, hoor.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Alex
Deel
33
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal