- ‹ vorige
- volgende ›
- 971 van 1,728
Tram 5
Feest van herkenning
Thomas wordt straks vijftig. Zijn routineus leven loopt niet slecht, maar hij worstelt met de grote "Is dit alles?"-vraag. Hij wil niet ouder worden en vlucht in de waan van de pseudo-hipheid. Stiekem droomt hij ervan om zijn jeugddroom, trambestuurder, te herbeleven. Zijn dochter Elise heeft zo haar eigen problemen. Als laatstejaars moet ze haar studiekeuze bepalen en zo beslissen wat ze haar hele leven zal doen. Het gaat haar niet af. Wat verderop wil de lichtdemente Viviane ontsnappen uit haar routine. Ze wil naar zee. Alle drie staan ze, elk in hun wereld, op een kruispunt.
Tram 5 is een feest van herkenning. Straks komt voor ondergetekende dezelfde tram langs, en aan onze recente haarcoupes te zien, willen we er echt niet opspringen. Onze dochter wist maandenlang enkel dat ze Gentologie (= geen idee hebben wat je zou studeren, maar het zou in Gent zijn) wou doen. En heel ons leven staan we al in rabiate bewondering voor stripauteurs. Wegens gebrek aan grafisch talent, zijn we dan maar zakenman geworden. Om maar te zeggen, het verhaal van Tram 5 voelt meer dan vertrouwd aan.
Net daarom zijn we echt blij dat de dialogen, gevoelens en mimieken waarheidsgetrouw overkomen. Hier en daar is het ritme wat buiten de maat, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de enorme frisheid die Karolina Szejda in haar debuut stopte. Haar stijl is nog wat zoekende, maar flirt momenteel met die van Judith Vanistendael en Mikaël Ross (Totem, Het Omgeval). Het machtige is dat de Brusselse beredeneerd speelt met de wetten van het beeldverhaal zonder dat het kunstig, onleesbaar of belachelijk overkomt. Zo zijn haar tekstballonen een personage op zich. Ze roepen, ze brullen of verstoppen zich als monsterlijke gedachten onder het bed. Szejda speelt verder ook met kaders: rond, vierkant, of gewoon weg. Bij het doorbladeren van het boek, komt het wat chaotisch over, maar eenmaal je begint te lezen, versterkt het tekenplezier de leeservaring. Echt een tof debuut!
De laatste jaren rolt het ene na het andere talent uit de stripafdeling van Luca School of Arts. In tegenstelling tot de meeste afgestudeerden van pakweg tien jaar geleden, combineren deze jonkies hun grafisch talent met een hoge leesbaarheid. Hun strips zijn een genot om te lezen. Uitgeverij Oogachtend biedt hen de kans om stijlvol te debuteren met een herwerkte versie van hun eindwerk. Karolina Szejda pakt die met beide handen aan. Het prima uitgewerkte onderwerp is commercieel slim want het spreekt drie generaties aan, en haar stijl heeft genoeg weerhaakjes om die drie generaties voor zich te winnen.
Tram 5 is een debuut dat kan tellen. Proficiat!
P.S.: Samen met die andere jonge wolven Mattias Ysebaert (Uitzicht met Kamer, De Inbreker), Stephan Louwes (Limbo) is Karolina Szejda artist in residence in De Knalgele Kubus in het heringevulde Marc Sleen-museum. Ook daar bewijzen ze dat ze de vinger op de strippols hebben. The future looks bright.
WOUTER PORTEMAN
- ‹ vorige
- volgende ›
- 971 van 1,728