Toenga integraal 1-2-3-4-5

Tekenaar(s)
Édouard Aidans
Scenarist(en)
Édouard Aidans
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
oktober 2020

In de handjes wrijven

In 1961 verschenen voor de eerste keer de avonturen van Toenga in Kuifje. Dit was echter niet de eerste creatie van Édouard Aidans voor het weekblad. Eerder maakte hij namelijk al het mooie weer met de reeks Bob Binn (onder meer op scenario van André-Paul Duchâteau), die nooit in albumvorm verschenen is. Aidans bleek duidelijk geïntrigeerd door de roman La Guerre du Feu van J.-H. Rosny Aîné (vooral bekend door de verfilming van Jean-Jacques Annaud uit 1981, inmiddels verstript door Emmanuel Roudier), maar hij koos er bewust voor om een geheel eigen twist aan het verhaal te geven. Alles draait rond de oermens Toenga, een eminent lid van de Ghmoerstam, die samen met zijn vriend Noen de Manke (die de onstuimige protagonist regelmatig moet intomen) en de ravissante Omaha in nagelbijtende avonturen terechtkomt. Het trio wordt bijgestaan door de sabeltandtijger Aram die zich op regelmatige basis als een duivel in een wijwatervat moet weren om de rest van de bende uit de penarie te halen.

Hoewel het in de eerste plaats over avonturenverhalen gaat, speelden de eerste albums zich nog af in een context die min of meer historisch correct te noemen is. In latere avonturen durfde Aidans al wel eens een vleugje fantasy en zelfs sciencefiction naar binnen te smokkelen. Zo duikt in De Dood van de Reus uit 1995 zelfs een bende buitenaardse wezens op, een scenariotwist die meestal op serieuze bloedarmoede wijst. In 2007 bracht uitgeverij Arcadia nog het allerlaatste album De Laatste Oever op de markt, waarin Aidans een finale keer alles uit de kast haalde en zijn lezers vergastte op een avontuur dat bolstond van alle ingrediënten waarmee hij doorheen de jaren een trouw lezerspubliek had opgebouwd: achtervolgingen, gewiekste tegenstanders en de chemie tussen het prehistorische trio.

Toenga was populair en kreeg in 1969 zelfs navolging in het concurrerende striptijdschrift Pif Gadget. Voor dat blaadje creëerden tekenaar André Chéret en scenarist Roger Lecureux hun eigen prehistorische held: Rahan. Komt Toenga soms over als een Tarzan-achtige dommekracht, voor Rahan mag het allemaal wat subtieler.

Tussen 2002 en 2007 verzamelde Joker Editions alle Franstalige albums nog in zes integrales. Ook in het Duits zag men brood in een integrale editie van werkelijk álle verhalen. Op basis van die editie verzorgde Dark Dragon Books een verzamelbox die vijf integrales bevat met daarin alle achtentwintig lange en korte verhalen, aangevuld met inleidende dossiertjes, schetsen en illustraties, covers van weekbladen (zowel Kuifje als Pep met illustraties van Aidans, René Follet en Jan Wesseling). Niet alle korte verhalen waren in album of zelfs in het Nederlands verschenen. Ze staan hier nu allemaal bij elkaar verzameld, alles opnieuw geletterd en vlotter geschreven. De ondertitel "compleet" op de rug van de verzamelbox dekt effectief de lading, want ook de geïllustreerde roman De Woede der Geesten is in een van de integralen opgenomen.

Dark Dragon Books ging voor deze totale heruitgave niet over één nacht ijs en werkte intens aan een zo zorgvuldig en compleet mogelijke verzamelaarseditie. De inleidende dossierpagina's zijn bondig, maar keurig, al mocht iemand met een grotere of parate stripkennis het weleens nagelezen hebben. Dan zouden we niet over de niet-vertaalde Oncle Paul gevallen zijn in deel 1. Oncle Paul kennen wij toch nog steeds als die goeie, ouwe Oom Wim uit Robbedoes. Dat de verhalen anno nu gedateerd overkomen, met in het begin vaak armoedige inkleuringen, is een euvel waarmee wel meer integrale uitvoeringen van oude stripreeksen kampen. Maar "gedateerd" wil nog niet zeggen dat het tot de vergetelheid behoort te blijven. Striplezers die zich graag laten drijven door nostalgie kunnen zich in de handjes wrijven, deze verzamelbox is voor hen gemaakt. Profiteer ervan, dit biedt je vele avonden vol avonturen, spanning, oermensen, sabeltandtijgers en mammoeten.

MARIO STABEL, aangevuld door DAVID STEENHUYSE

Reeks
Toenga
Deel
integraal 1-2-3-4-5
Pagina's
192
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
Extra
complete verhalen met dossiers