Alter Ego 6: Darius

Tekenaar(s)
Efa
Luca Erbetta
Scenarist(en)
Pierre-Paul Renders
Denis Lapière
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum
december 2012

Engelbewaarder zonder ego

Een man. Een klusjesman. Een klusjesman met een pistool. En dan nog een die verdomd goed weet hoe hij het moet gebruiken. Twee kogels vliegen rakelings langs het hoofd van Bram. Opdracht geslaagd! Doodse stilte. De Dukakisbroers gaan nu zeker denken dat Bram dood is. Gedood door Darius die toevallig voorbij liep en die het klusje wel voor hen wilde afmaken. Bram verdiende eigenlijk zijn dood wel. Had hij maar geen minderwaardige drugs moeten verkopen die het Dukakiszusje deed sterven. Ach, de jongeman is niets meer dan een pedante zak die denkt dat de nulmeridiaan door zijn anus loopt. En Darius? Darius is zijn engelbewaarder. Deze ex-politieman wordt veel betaald om dat stukje krapuul in leven te houden. Want Bram is een belangrijk alter ego.

Alter Ego is een bijzondere zevendelige conceptreeks. Eigenlijk bestaat de reeks maar uit twee verhalen. Een eerste deel en een slotdeel. Het unieke is dat er niet minder dan zes eerste delen zijn die elk een totaal ander verhaal vertellen. Bovendien maakt het echt niet uit met welk deel je van wal steekt. De andere vijf delen vullen je informatie alleen maar aan. Een snelle rekensom leert ons dat je deze reeks in 720 verschillende volgordes kan lezen. Tot zo ver het promopraatje over deze monsterthriller met zes tentakels. Maar nu we de eerste zes delen achter de kiezen hebben, durven we luidop zeggen dat dit pocherig concept echt wel werkt. Neen, dit is geen snoeverij zoals pakweg Quintett was, en dat is grotendeels op het conto te schrijven van scenarist Denis Lapière. Eindelijk kruipt hij nog eens in zijn huid van actieschrijver volgens de allerbeste Dupuis-traditie (Luka, Charly, Baard en Kale, Clara,...). Alle zes Alter Ego-verhalen knallen en razen vooruit. Nergens wijdt hij uit over de eigenlijke hoofdplot. De andere eerste delen geven immers kleur aan de details van het deel dat je leest. En zo winnen het verhaal en de karakters die occasioneel en ongeforceerd in elkaars strip voorkomen, bij elke lezing pakken geloofwaardigheid. Noah, Fouad, Jonas, Camille, Park en zeker de beklijvende Darius. Allemaal dragen ze in grote en kleine mate bij tot een ongelofelijk rijk eerste deel. Ja, ondanks alles blijft dit toch een eerste deel dat de auteurs initieel allemaal tegelijk wilden uitbrengen ware het niet dat dit commerciële zelfmoord was. Ach, straks wordt toch het goed onthaalde slotdeel vertaald. Nog even geduld. Als toetje op deze mooie taart is er het goede tekenwerk van Mathieu Reynès (Lolo Bogata) en Ricard Efa. Ook dit is vlot, instapklaar en volledig pretentieloos.

Alter Ego is een bijzonder goed uitgewerkte en doordachte conceptreeks die leest als een klassieke avonturenstrip. Doodzonde als je dit laat liggen.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Alter Ego
Deel
6
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
sciencefiction
Extra
deel 6 van zevendelige cyclus (de tweede cyclus werd niet vertaald)