Niklos Koda 6: Zwarte Magie

Tekenaar(s)
Olivier Grenson
Scenarist(en)
Jean Dufaux
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum
oktober 2004

Eersterangsalbum

Zowel Jean Dufaux als Olivier Grenson lijken meer en meer hun draai gevonden te hebben in de halve spionagereeks Niklos Koda. Het milieu waarin het hoofdpersonage zich begeeft, is voldoende vastgelegd, de bijrollen hebben meer kleur gekregen en de intriges hebben minder uitleg nodig. Fijn, de start van dit nieuwe tweeluik kan daardoor alleen maar aan uitstraling winnen.

De grootste winst wordt gekaapt door diplomaat, spion en hobbyillusionist Niklos zelf. We vernemen meer over zijn achtergrond, terwijl we een emotionele onderlaag vermoeden, ten minste toch geloofwaardiger dan koele droogmossel XIII. En ook in dit deel kruisen bloedmooie vrouwen in onder andere Berlijn en Egypte zijn pad. Eentje benadert op zijn commando illusionist Kandar, die doodbrave Egyptenaren met getallensymboliek hypnotiseert waardoor ze aan het moorden slaan. Goed gevonden van Dufaux. Het maakt de flauwe The Saint-maskerade in het begin min of meer goed. Het wrede personage Kandar belooft alvast het beste voor het vervolg, Witte Magie.

Over Olivier Grenson en inkleurder Bertrand Denoulet niets dan lof. Grenson is nog een van die zeldzame tekenaars die niet enkel vertrouwen op een vlakke computerinkleuring als opvulling. De man kan arceren. Een auto lijkt er vuiler door, een hoofdkussen krijgt meer structuur, een muur is zichtbaar verweerd, enzovoort. In augustus verbleef de tekenaar nog in Zuid-Korea op uitnodiging van een van de grootste Koreaanse uitgeverijen en het Waals Gewest. Ook André Geerts (Jojo), Benoît Peeters (De Duistere Steden) en Dany (Roze Bottel, Rooie Oortjes) waren er aanwezig. En we sturen daar toch geen derderangsauteurs naartoe, zeker?

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Niklos Koda
Deel
6
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
thriller
Extra
deel 6 van vijftiendelige reeks