Mister President 1

Tekenaar(s)
Clarke
Scenarist(en)
Clarke
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum
oktober 2004

De dood van Superman

Lachen met Amerika. Lachen met Bush. Het is een fijne trend. Michael Moore, Eminem, Kitty Kelly, zelfs de jodelnichten van Rammstein zien er tegenwoordig de lol van in. En op de vooravond van Halloween vaardigt ons vaderland niemand minder dan Hugo Coveliers en Geert Lambert af om toezicht te houden op hun ponskaartenstembusgang.

Maar de kers op deze satiretaart wordt verzorgd door een strip. Een zalig boekske over de bewaker van de wereldorde, het boegbeeld van het kapitalisme, de baas van de legers van de universele vrede. Een strip over de man die enkel last heeft van moslims, Japanse auto's en illegale Portoricanen. Kortom, een strip over Mister President himself. In een aantal snedige korte verhalen en hilarische cartoons maakt Luikenaar Clarke (Melisande, De Tentoonstelling Blijft Open Tijdens de Verbouwingen, Vieze Sprookjes,...) brandhout van de tegenstrijdigheden en uitwassen van het Amerikaanse systeem. Alles en iedereen passeert de revue: 9-11, Michael Jackson, Ronald Mc Donald, King Kong... ja zelfs Superman komt even kijken. Maar die sterft al snel na een banale val uit het raam.

Zelden hebben we de neef van Minimens Pierre Seron beter op dreef geweten. De dialogen zijn spitant en de tekeningen zijn treffend uitgepuurd. Dat niet alle pointes even geslaagd zijn, vergeef je hem al snel. Een kraan immers wie het The Naked Gun-gewijze spervuur aan grappen kan weerstaan.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Mister President
Deel
1
Collectie
Derde Graad
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
Extra
korte verhalen / deel 1 van vijfdelige reeks (in vertaling stopgezet na deel 1)