Terug naar overzicht

Jeanne d'Arc

Tekenaar(s)
Ignacio Noé
Scenarist(en)
Jérôme Le Gris
Murielle Gaude-Ferragu
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Een maagd met ballen

1449. De Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland loopt op zijn eind en Karel VII wordt hartelijk ontvangen in het bevrijde Rouen. Toch dwalen zijn gedachten steeds af naar een gebeurtenis van achttien jaar geleden. De Engelsen namen toen immers Jeanne d’Arc, de maagd van Orléans, gevangen en veroordeelden haar na een schijnproces tot de brandstapel. Karel wil een herziening van het proces, niet alleen om Jeanne te rehabiliteren, maar ook om zijn eigen koninklijke job te legitimeren. Niemand wil immers geassocieerd worden met een ketterse heks, ook al gaat het over onbevestigde vermoedens.

Het verhaal van de maagd is in Frankrijk natuurlijk nationaal erfgoed geworden en dit leidde in 1920 zelfs tot een heiligverklaring van de jonge vrouw. Wij leerden haar in 1981 kennen door de synthesizerhit (tu-du-duuuuuh) van Orchestral Manoeuvres in the Dark (zie clip onderaan deze bespreking) en dat singletje koesteren we nog altijd. Scenarist Jérôme Le Gris doet nu iets heel fijns met de alom bekende historische sage. Door de koning tot verteller te bombarderen, krijg je een iets andere kijk op het verhaal, al blijven de grote lijnen natuurlijk wel bewaard. Aanvankelijk was het even wennen aan de tekeningen van Ignacio Noé. Hij heeft de neiging om de rimpels op de gezichten extra te accentueren, zodat je soms een bijeengepuzzeld mombakkes te zien krijgt, maar dit kan je na een paar pagina’s wel een plaats geven. Of Alex Callier van Hooverphonic zijn inspiratie bij deze strip gehaald heeft voor zijn nieuwe coupe, weten we niet. Feit is wel dat er heel wat hooggeplaatste edelen met diezelfde French Crop blijken rond te lopen.

Dit album maakt deel uit van de collectie Zij Schreven Geschiedenis en sluit dus ook af met een klaar en duidelijk dossiertje. Vonden we vorige delen nogal eens overladen, deze Jeanne d’Arc is goed gedoseerd en fijn uitgewerkt en wij beschouwen het tot nog toe als het beste album van de hoop.

MARIO STABEL

Reeks
Jeanne d'Arc
Collectie
Zij Schreven Geschiedenis
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 19,95
Terug naar overzicht