Curtiss Hill

Tekenaar(s)
Pau
Scenarist(en)
Pau
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

In the dog house

De wereld van de autosport is een hectische rat race. Wat zou dat geven mochten de scheurende bolides echt bestuurd worden door dieren? Wel, vraag dat maar aan Curtiss Hill en zijn eeuwige rivaal Rowlf Zeichner. Allebei zijn ze piloot, maar voor het overige zijn ze totaal verschillend. De ene rijk en goedlachs, de andere onbemiddeld en nors. Ze staan voor de belangrijkste race van het seizoen. En dan verdwijnt Hills mecanicien. Of moeten we zeggen mecanichien, want evenals zijn steenrijke baas is Dino een hond.

De wereld waarin dit verhaal zich afspeelt is immers uitsluitend bevolkt door antropomorfe dieren. Ondanks het feit dat er geen mens in deze wereld voorkomt, voelt alles behoorlijk vertrouwd. Dat komt omdat de leefwereld van Curtiss en de andere personages een duidelijke knipoog is naar de Amerikaanse (late) jaren 1930. Ook de vernoemde voorbode van een oorlog op het andere continent doet verdomd veel denken aan de fase net voor de Anschluss.

Een clevere zet van Pau (De Sage van Atlas & Axis). Het resulteert in een originele sfeerschepping, een verhaal met een gezonde dosis spanning, fris tekenwerk en een spitsvondig gevoel voor humor. En toch wringt er iets. Pau investeert veel tijd in het uitbouwen van zijn wereld en het creëren van  zijn personages. Hij wil zijn personages en de wereld waarin ze hun avontuur beleven voldoende diepte geven. Normaal gezien hebben we dat graag en juichen we een uitgebreide karakterstudie net toe. Dat het extra tijd en paginaruimte kost is ons doorgaans geen bezwaar. Hoe vertrouwder we ons voelen met de personages, hoe groter de inleving bij de komende delen. Alleen... dit verhaal is een one-shot. Pau bouwt personages en een wereld uit die potentieel hebben om langere tijd interessant te blijven, maar trekt na het afronden van zijn belangrijkste verhaallijn de deur onherroepelijk dicht. Dat is een gedurfde, maar ook ietwat vreemde keuze. Het is alsof je het beste van jezelf geeft om complexe personages en dito setting te bedenken om daarna, bewust, slechts de helft van dat potentieel te gebruiken. Zelfs na een mooi en bij momenten verrassend verhaal blijf je zo toch wat op je honger zitten.

Ach kom, als onze voornaamste opmerking is dat dit one-shot eigenlijk de start van een frisse reeks had mogen/moeten zijn dan zal het allemaal zo slecht nog niet zijn, zeker?

DIEDERIK VAN DE VELDE

Reeks
Curtiss Hill
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 19,95