De Vrolijke Bengels 5-6

Tekenaar(s)
Willy Vandersteen
Scenarist(en)
Willy Vandersteen
Uitgeverij
Brabant Strip vzw
Verschijningsdatum

Destructieve pestkoppen

In het jaar dat Willy Vandersteen honderd jaar geleden geboren is, mocht Brabant Strip vzw niet achterblijven om daar enige luister bij te zetten. Dat doet de liefhebbersuitgeverij met de delen 5 en 6 van de gagstrip De Vrolijke Bengels. De eerste vier delen volgen later in Collectie Fenix.

De Vrolijke Bengels is de voorloper van De Lustige Kapoentjes. In 1947 creëerde Vandersteen de gagreeks voor het eerste nummer van 't Kapoentje. Kwajongen Job en wijkagent Tieter waren er al bij, maar het ensemble kinderen bestond uit vijf personages die in 1950, drie jaar na Vandersteens overstap naar de jeugdbijlage Ons Volkske, werden ingeruild voor de bekendere Suske en Wiske. Ook Lambik vervoegde de cast als commissaris.

Grosso modo bestaan de eenvoudige grappen uit het uithalen van kattenkwaad waar ofwel Job ofwel Suske en Wiske heden ten dage een sliert GAS-boetes voor zouden krijgen. Nu is Tieter niet de slimste agent en daarom een gedroomd slachtoffer. Enigszins misstaat de rol van Suske en Wiske als belhamels in De Vrolijke Bengels. In werkelijkheid zijn ze geen destructieve pestkoppen wiens achterwerk het eens verdiend warm gezet te worden.

Na Vandersteens overstap namen achtereenvolgens Bob De Moor, Marc Sleen, Jean-Pol, Hurey... en uiteindelijk Tom Bouden de reeks over, zij het onder de reeksnaam De Lustige Kapoentjes en met een wijziging van namen, personages, maar steevast met dezelfde elementen: een groepje kinderen, een agent, een schurk en een taarten bakkende huisvrouw.

De albums die Brabant Strip vzw uitgeeft, zijn kleurrijke reproducties uit Ons Volkske. Veel gags kennen een mooie, grote openingsprent. Wie kickt op nostalgie zal jubelen bij het doorbladeren van de albums. De vergezochte, dikwijls absurde plotjes neem je er maar voor lief bij.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Vrolijke Bengels
Deel
5-6
Collectie
Collectie Fenix
Pagina's
40
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
Extra
gags