1395 of 1728
Ars Magna 2: Transmutaties
De perfecte stadsgids
1943. Een kille herfstavond. De majestueuze Grote Markt van Brussel is hermetisch afgesloten door een indrukwekkend leger Duitse soldaten. Uit de donkere hemel komt plots een hypermoderne Focke-Achgelis aangevlogen. Aan boord zit Adolf Hitler himself. Lang kan de oppernazi niet genieten van zijn blitzbezoek. Kort na zijn aankomst wordt hij neergeschoten door een verzetstrijder. Wat bezielde de Führer om zijn heimat te verlaten en incognito naar het bezette Brussel te reizen? Alles is te herleiden naar een geheime boodschap die verborgen zat onder een lantaarnpaal op de markt. Dit was de eerste sleutel naar de geheime bergplaats van het Ars Magna. Wie deze ark van het verbond in zijn bezit had, zou het geheim van de onsterfelijkheid beheersen. Naar verluidt werd de ark het laatst opgemerkt door ene dr. Ir. Jones in Egypte, maar ook toen grepen de Duitsers naast de oppergaai. Philippe Catoir, een niet zo moedige geschiedenisleraar, zag de moordaanslag op de Führer gebeuren, en raakte zo onverwachts betrokken bij het verzet. Dankzij zijn kennis van de occulte en minder verborgen geschiedenis van Brussel, slagen de verzetslui er steeds in de SS'ers een stapje voor te blijven in de speurtocht naar het allerheiligste. Of moeten we nu zeggen, slaagden...
Het deed ons een ongelooflijk plezier om Ars Magna te lezen. Zonder belerend en saai te zijn, hebben we in een halfuurtje meer geleerd over Brussel dan in de weken die we al in de stad hebben doorgebracht. Dit is de ultieme stadsgids! De Serviër Milan Jovanovic maakt er een erezaak van om onze hoofdstad accuraat én geloofwaardig in beeld te brengen, en dit zonder dat je het gevoel hebt naar een reeks bewerkte foto's te kijken. Dat zijn gezichtsuitdrukkingen verbleken bij de schitterende decors, nemen we er graag erbij. Ook scenarist Alcante is een slimme pee. Ondanks het mystieke logethema met de daarbij horende klassieke speurneuzentocht, verrijkt hij zijn verhaal met de nodige emotionaliteit en actie. Hierdoor absorbeer je al die schitterende kennis in een wip. Kortom, de grafische en verhaaltechnische kwaliteit maakt dat Ars Magna ver uitstijgt boven de Zwarte Loge-pulpstrips die enkele jaren geleden de plak voerden in het genre.
Ars Magna is een aanrader voor elke geschiedenisliefhebber, en het zoveelste bewijs voor die stoffige stripnegationisten dat strips wèl leerzaam zijn.
WOUTER PORTEMAN
1395 of 1728